ΔΙΑΙΤΑ DUKAN: «ΜΑΓΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ» Ή ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ;

http://happycity-blog.blogspot.gr/2012/02/dukan.html




Σε μία εποχή όπου η σύγχρονη καθημερινότητα κατακλύζεται από εκτενή ενημέρωση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο τομέας της διατροφής δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος.
Κατά καιρούς κυκλοφορούν – στο διαδίκτυο κυρίως – πολλές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, υγεία και ευεξία προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των αναγνωστών. Στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο, λαμβάνοντας υπόψη τα ανησυχητικά ποσοστά παχυσαρκίας, ο ρυθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Είναι ιδιαίτερα δελεαστικό λοιπόν, ένα πρόγραμμα δίαιτας το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του, θα μας κάνει να χάσουμε γρήγορα όλα τα περιττά μας κιλά. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι δίαιτες; Τι αποτελέσματα επιτυγχάνουν; Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη; Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία; Παρακάτω θα περιγράψουμε την ιδιαίτερα δημοφιλή τους τελευταίους μήνες δίαιτα, τη δίαιτα Dukan αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά της.


ΔΙΑΙΤΑ DUKAN: Η δίαιτα της πριγκίπισσας Kate.
Η δίαιτα Dukan είναι ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους το οποίο έγινε γνωστό επειδή την ακολούθησε η δούκισσα Kate Middleton πριν παντρευτεί την πρίγκιπα William. Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από 4 φάσεις.
  • Επίθεση: Η πρώτη φάση ονομάζεται επίθεση, διαρκεί από 5 έως 10 ημέρες και χάνετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτή τη φάση επιτρέπονται μόνο τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως άπαχα κρέατα, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά και συνοδεύονται από 1,5 κουταλιά σούπας πίτουρο βρώμης. Πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα ώστε να μην πεινάτε και να πίνετε άφθονο νερό.
  • Κρουαζιέρα: Ακολουθεί τη φάση της επίθεσης και ακολουθείται μέχρι την απώλεια του συνόλου του περιττού βάρους. Αποτελεί στην ουσία ένα συνδυασμό ημερησίων προγραμμάτων καθαρής πρωτεΐνης, όπως η φάση επίθεσης και ημερησίων προγραμμάτων καθαρής πρωτεΐνης με συγκεκριμένα λαχανικά.
  • Εδραίωση: Έχει ως στόχο τη διατήρηση του βάρους. Στη φάση αυτή ισχύουν όλες οι τροφές των προηγούμενων σταδίων ενώ παράλληλα επιτρέπονται συγκεκριμένες ποσότητες από αμυλούχες τροφές (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), φρούτα και λαχανικά, σε εβδομαδιαία βάση.
  • Σταθεροποίηση: Είναι το τελευταίο στάδιο όπου διέπεται από μία σειρά κανόνων ώστε να αποφευχθεί η επαναπρόσληψη του βάρους που χάθηκε. Ενθαρρύνεται να υπάρχει μία μέρα καθαρής πρωτεΐνης, συνοδευόμενη από μικρή ποσότητα πίτουρου βρώμης, ενώ δίνει έμφαση σε μία δραστήρια καθημερινότητα.

ΘΕΤΙΚΑ: Γρήγορη απώλεια βάρους.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
  • Το πρώτο στάδιο της δίαιτας Dukan μοιάζει πολύ με τη δίαιτα Atkins, αφού είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην καθαρή πρωτεΐνη και αποκλείει βασικές ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά τα όσπρια και τα δημητριακά (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες). Ως εκ τούτου είναι ελλιπής σε πολλά θρεπτικά συστατικά κυρίως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ως εκ τούτου δεν προάγει την ισορροπημένη διατροφή και την ποικιλία τροφίμων.
  • Είναι υψηλή σε συνολικό λίπος και αλάτι, λόγω των τροφίμων που συστήνονται.
  • Το υψηλό ποσό πρωτεϊνών το οποίο χαρακτηρίζει τη δίαιτα αυτή αναγκάζει τον οργανισμό σε μια διαδικασία που ονομάζεται κετοξέωση και χαρακτηρίζεται από επιβάρυνση της λειτουργίας των νεφρών, κόπωση, αδυναμία και κακοσμία του στόματος. Παράλληλα προκαλείται δυσκοιλιότητα λόγω έλλειψης φυτικών ινών.
  • Η γρήγορη απώλεια κιλών στις δύο πρώτες φάσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αφυδάτωση που προκαλείται λόγω της υψηλής πρόσληψης πρωτεϊνών.
  • Η γρήγορη απώλεια βάρους αποτελεί την κυριότερη αιτία επαναπρόσληψής του, με την εισαγωγή όλων των τροφών.
  • Είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και απαιτεί να εφαρμόζεται το στάδιο 4 εφ’ όρου ζωής.
Ακόμη, πολλοί οργανισμοί υγείας και διατροφής έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις πως η συγκεκριμένη διατροφή μακροχρόνια είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς.
Συμπερασματικά, η δίαιτα Dukan έγινε γνωστή λόγω της χρήσης της από ένα διάσημο πρόσωπο και όχι λόγω της δυνατότητας να συμβάλει στην αποτελεσματική απώλεια κι διατήρηση του βάρους. Άλλωστε, η δίαιτα αυτή δεν είναι «μαγική» και φυσικά δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Η διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα συνδέεται άρρηκτα με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με ποικιλία τροφίμων και με την εφαρμογή του μέτρου  και όχι του αποκλεισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ BSc



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube