60 ΧΡΟΝΙΑ DISNEYLAND: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

http://happycity-blog.blogspot.gr/2015/05/60-disneyland.html


 Ντίσνεϋλαντ είναι ίσως το δημοφιλέστερο πάρκο διασκέδασης στον κόσμο και για πρώτη φορά  λειτούργησε τέτοια επιχείρηση στο Anaheim της Καλιφόρνια στις 17 Ιουλίου του 1955!Πρόκειται για το μοναδικό πάρκο της εταιρείας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε υπό την άμεση εποπτεία του Walt Disney.Το θεματικό πάρκο που βρίσκεται στο Ορλάντο της Φλόριντα, σε έκταση 30000 περίπου στρεμμάτων άνοιξε τον Οκτώβριο του 1971. Αποτελείται από πολλά λούνα παρκ, παιδικές χαρές και πίστες ενώ στήνονται τεράστια κτίρια, ξεπεταγμένα από παραμύθια του Walt Disney.
Από τις 12 Απριλίου 1992 λειτουργεί στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Ντίσνεϋλαντ. Στην αρχή ήταν μια αμφιλεγόμενη επιχείρηση, αλλά σήμερα με 15 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, αποφέρει το 4% του τουριστικού συναλλάγματος. Εκτείνεται σε έκταση 5.000 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή Chessy, 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού. Είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θέαμα θεματικά πάρκα του κόσμου που έχει σχεδιασθεί σε κλίμακα που ανταγωνίζεται μέχρι και τις Βερσαλλίες.
Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι το κατηγόρησαν αρχικά για τα πάντα, από πολιτιστικό ιμπεριαλισμό μέχρι ότι θα ήταν η αγγελία θανάτου του γαλλικού πολιτισμού. Μετά από πολλές δημόσιες σχέσεις και μεγάλων χορηγιών η Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού έχει γίνει το νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο της Γαλλίας με 50 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ξεπερνά τον Πύργο του Άιφελ και το Λούβρο σε αριθμούς επισκεπτών και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνο για το 4% του συναλλάγματος της γαλλικής τουριστικής βιομηχανίας. Περίπου το 40% των επισκεπτών είναι Γάλλοι με τους μισούς από αυτούς να έρχονται από το Παρίσι.
Η Ευρωπαική Disneyland  βρίσκεται στο προάστιο Marne-la-Vallee του Παρισιού. Αποτελείται από δύο διακριτά πάρκα, το Disneyland Park και το Walt Disney Studios Park, καθώς και μια εμπορική περιοχή, το Disney Village. Τα θεματικά πάρκα της Disney είναι γνωστά για τους ρομποτικους-animated χαρακτήρες που υπάρχουν στο χώρο, την προσοχή στη λεπτομέρεια, την νοοτροπία τους για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τις υψηλές τους τιμές. Ο στόχος είναι να ανά-δημιουργήσει πλήρως τη "μαγεία: που συνεπάγεται η φίρμα και το όνομα της Ντίσνεϋ. Μες στη βδομάδα, η καλύτερη επιλογή για να επισκεφθείτε την Disneyland του Παρισιού είναι οι καθημερινές (όμως αποφύγετε αργίες και σχολικές διακοπές). Οι περίοδοι με την μικρότερη επισκεψιμότητα είναι Σεπτέμβριος-Οκτώβριος και Μάιος-Ιούνιος. Η ασφαλέστερη επιλογή, σε συνάρτηση και με τις καιρικές συνθήκες στην Γαλλία, θα λέγαμε ότι είναι ο Ιούνιος.
Ανάλογα πάρκα της Ντίσνεϋλαντ, έχουν οργανωθεί στο Urayasu του Τόκιο (1983), στο Χονγκ Κονγκ (2005), ενώ τον Απρίλιο του 2011 η εταιρία της Disney ήρθε σε συμφωνία με την Κινεζική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός τέτοιου μεγάλου πάρκου στη Σαγκάη.
H ιδέα της Disneyland ήρθε στον Walt μετά την επίσκεψη με τις κόρες του σε διάφορα πάρκα αναψυχής , στη δεκαετία του 1930 και του 1940. Αρχικά οραματίστηκε τη δημιουργία ενός τουριστικού αξιοθέατου δίπλα στο στούντιο του στο Burbank, για να διασκεδάζει τους θαυμαστές του. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησε ότι ο χώρος ήταν πολύ μικρός. Μετά την πρόσληψη συμβούλου για να τον βοηθήσει και να προσδιορίσει την κατάλληλη τοποθεσία για το έργο του, ο Walt αγόρασε ένα χώρο 160 στρεμμάτων (65 εκτάρια) κοντά στο Αναχάιμ το 1953. Η κατασκευή άρχισε το 1954 και το πάρκο παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου στο δίκτυο ABC στις 17 Ιουλίου του 1955.


















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube