Η RIHANNA ΕΓΙΝΕ 30 ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ Μ' ΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΑ! ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΤΑ ΡΕΚΟΡ, ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ & ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ



Η ζωή και η καριέρα της

Η Ρόμπιν Ριάννα Φέντυ (Robyn Rihanna Fenty, 20 Φεβρουαρίου 1988) γνωστή απλά ως Ριάννα, είναι τραγουδίστρια της R&B και της ποπ μουσικής, στιχουργός και σχεδιάστρια μόδας.
Επιρροές για την Riri αποτελούν πολλοί καλλιτέχνες όπως Γουίτνεϊ Χιούστον, Μαράια Κάρεϊ, Σελίν Ντιόν, Γκουέν Στέφανι και Μπομπ Μάρλεϊ. Μεγάλο θαυμασμό όμως έχει για την Μαντόνα και μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να είναι η "Μαύρη Μαντόνα". Τέλος, έχτισε ένα ιερό στο κήπο του σπιτιού της προς τη μνήμη του Μάρλεϊ.


Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1988 στον Άγιο Μιχαήλ των Μπαρμπάντος. Η μητέρα της, Μόνικα Μπρέθγουαϊτ είναι συνταξιούχος λογίστρια αφρικανικής καταγωγής, ενώ ο πατέρας της, Ρόναλντ Φέντυ, είναι επόπτης σε αποθήκες των Μπαρμπέιντος και έχει ιρλανδική καταγωγή. Έχει δύο βιολογικούς αδερφούς, τον Ρόρεϊ και τον Ρατζάντ καθώς επίσης και τρία ετεροθαλή αδέλφια από την πλευρά του πατέρα της, που λέγονται Κάντυ, Σαμάνθα και Τζέιμι.

Μεγάλωσε στο Μπρίτζνταουν και βίωσε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού ζούσαν σε ένα σπίτι 4 δωματίων και αναγκαζόταν να βοηθάει τον πατέρα της πουλώντας ρούχα σε ένα στασίδι, στο δρόμο, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν 14 ετών, λόγω του εθισμού του πατέρα της στο αλκοόλ, πράγμα που επηρέασε τη Ριάννα στην εφηβική της ηλικία. Όσον αφορά τη μουσική, μεγάλη αγάπη έδειχνε στην ρέγκε μουσική και ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 7 ετών, ενώ και στο σχολείο της, συμμετείχε σε ότι είχε να κάνει με τη μουσική.


H Ριάννα ξεκίνησε την καριέρα της, το 2003 όπου σε ηλικία μόλις 15 ετών την ανακάλυψε τυχαία ο Αμερικανός παραγωγός, Έβαν Ρότζερς ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές με τη σύζυγο του, στα Μπαρμπέιντος. Αφού την άκουσε να τραγουδάει, της πρότεινε να υπογράψει συμβόλαιο και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Έτσι, κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών, η Ριάννα και η μητέρα της, Mόνικα, ακολούθησαν τον Ρότζερς στην Νέα Υόρκη, με σκοπό να κάνει η Ριάννα, demo που θα μπορούσαν να αποσταλούν σε δισκογραφικές εταιρίες. Σε ηλικία 16 ετών, η Ριάννα υπογράφει συμβόλαιο με τον Ρότζερς και τον Κάρλ Στούρκεν και τα demo της, στάλθηκαν σε διάφορες δισκογραφικές εταιρίες. 

Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ο ράπερ Τζέι Ζι , ο οποίος είχε πρόσφατα διοριστεί ως διευθυντής της (CEO) της Def Jam Recordings. Έτσι, την προκάλεσε σε ακρόαση αλλά το τραγούδι ήταν πολύ δύσκολο για έναν νέο καλλιτέχνη και η Ριάννα (όπως έχει δηλώσει) ήταν πολύ ντροπαλή όταν έπρεπε να το ερμηνεύσει αλλά τελικά τα κατάφερε και τραγούδησε το "For the love of you" της Γουίτνεϊ Χιούστον αλλά και τα "Pon de Replay" και "The Last Time", τα οποία έγραψε ο Ρότζερς και αργότερα συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ της.



Μετά από αυτό, υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία Def Jam Recordings για έξι χρόνια και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ζήσει με τον Ριάννα και τη σύζυγο του. Τον Μάιο του 2005 εμφανίστηκε στην πίστα "The One" με τον ράπερ, Μέμφις Βίεεκ και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο single της, "Pon de Replay", το οποίο απεικονίστηκε με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο της άλμπουμ, πούλησε πάνω δύο εκατομμύρια παγκοσμίως ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλα άλμπουμ που είχαν εξίσου μεγάλη επιτυχία. Στα μέσα του 2007, η Ριάννα ξεκίνησε τις εργασίες για το τρίτο στούντιο άλμπουμ της με τίτλο "Good Girl Gone Bad" το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες όπως η Βραζιλία, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το άλμπουμ έλαβε τις πιο θετικές κριτικές απ' όλα τα άλμπουμ της. Μέχρι και το 2009, η Rihanna έκανε άλμπουμ τα οποία ήταν στις ψηλότερες θέσεις των charts παγκοσμίως, ώσπου, το 2010, σε ηλικία μόλις 22 ετών κάνει μια συνεργασία με τον ράπερ, Eminem για το τραγούδι "Love The Way You Lie" όπου κατακτά την πρώτη θέση στα charts πάνω από 20 χωρών. Μάλιστα, αναδείχθηκε και 5η γυναίκα καλλιτέχνης στην ιστορία του γραφήματος. Ακολουθούν άλλα singles της, τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία και στα 53α βραβεία Grammy παίρνει το βραβείο "καλύτερη καταγραφή χορού" για τη χορογραφία στο βιντεο-κλιπ, "Only Girl In The World".




Ακολούθησαν συνεργασίες και solo με παρόμοια επιτυχία ενώ σημαντική χρονιά για την Rihanna θεωρήθηκε το 2012, αφού κέρδισε το 3ο της βραβείο Grammy, ψηφίστηκε ως το καλύτερο Διεθνούς θηλυκό σόλο καλλιτέχνης, έκανε μια συνεργασία με τον τότε σύντροφο της, Κρις Μπράουν , που έλαβε και θετικές και αρνητικές κριτικές, έπαιξε σε μια ταινία αλλά έλαβε βραβείο για την δεύτερη χειρότερη ερμηνεία της χρονιάς αλλά πήρε και ένα θετικό βραβείο αφού θεωρήθηκε μια από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες που ξεκίνησαν όταν ήταν έφηβοι. Εως το 2014 κέρδισε πολλά βραβεία, ξεχώρισε μέσα από πολλά τραγούδια και συνεργασίες με πιο σημαντική αυτή στο τραγούδι "Can't Remember To Forget You" με τη Σακίρα, τον Ιανουάριο του 2014 οπου έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ετοιμάζει νέο άλμπουμ και single, το οποίο και κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου και είναι σε συνεργασία με τον Κάνι Γουεστ (Kanye West) και τον Πολ Μακάρτνεϊ (Paul McCartney).





Oι πωλήσεις, τα ρεκόρ, τα βραβεία και οι πρωτιές

Είναι μια από τις καλλιτέχνιδες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων που ξεπερνούν τα 230.000.000 αντίτυπα και η νεότερη τραγουδίστρια με τα περισσότερα νούμερο ένα τραγούδια που έφτασαν πολύ γρήγορα στην κορυφή του Billboard Ηot 100. Eχει 14 νούμερα ένα hits σε μόλις 15 χρόνια καριέρας, όπως και 31 Top10 hits στα ίδια charts.


Κατέκτησε τον τίτλο ''Digital Songs Artist'' της δεκαετίας του 2000 και του ''Τop Hot 100 Artist'' της δεκαετίας του 2010, από το Billboard, όπως και του Καλλιτέχνη με τις Περισσότερες Νούμερο Ενα Επιτυχίες Στην Ιστορία Του Pop Songs Chart.


Έχει τα περισσότερα τραγούδια στην ιστορία που μεταδόθηκαν από το Spotify!





Είναι ο νεότερος sold out καλλιτέχνης σε Millennium Stadium και Twickenham Stadium στο Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια περίοδο και ο πρώτος καλλιτέχνης με ψηφιακές πωλήσεις 100.000.000 αντιτύπων!


Το 8ο άλμπουμ της, ANTI, έγινε το άλμπουμ που έγινε πιο γρήγορα πλατινένιο, επειδή η Samsung αγόρασε 1 εκατομμύριο αντίτυπα και τα έδωσε την ευκαιρία να τα κατεβάσει όποιος θέλει δωρεάν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ένας από αυτούς ήμουν και 'γω!




Έχει κερδίσει: 9 Grammy Awards, 12 American Music Awards, 12 Billboard Music Awards. 1 ''American Music Award for Icon'' (2013) και 1 ''Michael Jackson Video Vanguard Award''  (2016), 1 ''Fashion Icon lifetime achievement award'' από το ''Council of Fashion Designers of America'' (2014). 

Tο Harvard University την τίμησε με το τίτλο "Humanitarian of the Year" το 2017! 

Το 2012 το Forbes την τοποθέτησε στην 4η θέση της λίστας με τους πιο ισχυρούς διάσημους ενώ βρέθηκε και στην λίστα του Time με τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.




Έχει τα περισσότερα No. 1 τραγούδια στο Billboard  Radio Songs Chart: 13 - Rihanna, 11 - Mariah Carey, 7 - Bruno Mars, 7 - Katy Perry, 7- Usher, 6 - Ludacris, 6 -Taylor Swift, 6 - Kanye West




Eχει μπει 6 φορές στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guinness.



Ρεκόρ 2010. H καλλιτέχνιδα με τα περισσότερα Νο.1 (τέσσερα συνολικά) στις ΗΠΑ για τη χρονιά 2010 και τα τραγούδια αυτά ήταν το Rude Boy, το Love the Way You Lie (featuring Eminem), το What’s My Name? (featuring Drake) και το Only Girl (In The World).
Ρεκορ 2011: Η Rihanna είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις που έχει No.1 singles στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε διαδοχικά έτη, από το 2007 έως το 2011, ξεκινώντας από το Rude Boy και το Only Girl (In The World). Μόνο ο Elvis και οι Beatles έχουν περισσότερα.
Ρεκόρ 2012: Εκείνη τη χρονιά, η Rihanna έγινε ο ψηφιακός καλλιτέχνης με τις καλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, με πωλήσεις (μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο) 47,57 εκατομμυρίων ψηφιακών κομματιών!
Ρεκόρ  2013: Μεγαλύτερη παραμονή στο UK singles chart (για πολλαπλά singles) . 
Μεταξύ του ντεμπούτου της Run of this Town το 2009 και του Diamonds το 2013, η Rihanna παρέμεινε για 196 συνεχόμενες εβδομάδες στο Top 75 του Ηνωμένου Βασιλείου με 30 διαφορετικά κομμάτια, 23 από τα οποία ήταν ως σόλο καλλιτέχνης.
Ρεκόρ  2013: Tα περισσότερα ψηφιακά σινγλς στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Η Rihanna έγινε η καλλιτέχνιδα με 13 No.1 επιτυχίες στο ''Billboard Digital Charts Chart'': These are Pon de Replay (2005), SOS (2006), Umbrella (Rihanna feat. Jay-Z, 2007), Take a Bow (2008), Disturbia (2008), Live Your Life (T.I. feat. Rihanna, 2008), Love the Way You Lie (Eminem feat. Rihanna, 2010), Only Girl (In the World) (2010), What’s My Name? (Rihanna feat. Drake, 2010), S&M (Rihanna feat. Britney Spears, 2011), We Found Love (Rihanna feat. Calvin Harris, 2011), Diamonds (2012) και The Monster (Eminem feat. Rihanna, 2013).
Τα 13 κομμάτια της Rihanna παρέμειναν στο ''Billboard Digital Songs Chart'' συνολικά 38 εβδομάδες στο #1, άλλο ένα ρεκόρ για το συγκεκριμένο chart. 
Ρεκόρ 2014: Το πρόσωπο με τα περισσότερα ''likes'' στο Facebook. 
Η Rihanna έριξε από τον θρόνο τον προηγούμενο βασιλιά των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, Eminem, όταν έφτασε τα 70.738.549 likes. Σήμερα ξεπερνά τα 82.000.000.
Τα επιτεύγματα της Rihanna μέχρι σήμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Σίγουρα η  επιτυχία θα είναι μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια για αυτήν την εκπληκτική καλλιτέχνιδα.






Oι νούμερο ένα επιτυχίες στο  Billboard Hot 100 


14: "Work" (featuring Drake) (2016)

13: "The Monster" (Eminem featuring Rihanna) (2013)
12: "Diamonds" (2012)
11: "We Found Love" (featuring Calvin Harris) (2011)
10: "S&M" (2010)
9: "What's My Name" (featuring Drake) (2010)
8: "Only Girl (In The World)" (2010)
7: "Love The Way You Lie" (Eminem featuring Rihanna) (2010)
6: "Rude Boy" (2010)
5: "Live Your Life" (T.I. featuring Rihanna) (2008)
4. "Disturbia" (2008)
3: "Take A Bow" (2008)
2: "Umbrella" (featuring Jay Z) (2007)
1: "SOS" (2006)



Σου ετοίμασα μια playlist με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube