8 ποτήρια νερό την ημέρα… είναι απαραίτητο;


Η υδάτωση του οργανισμού αποτελεί μία σημαντική παράμετρο στην καθημερινή μας διατροφή καθώς έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.
Ο ρόλος του νερού είναι καταλυτικός:
  • Είναι το κυριότερο συστατικό των κυττάρων, που αποτελούν τη δομή της ανθρώπινης ζωής
  • Είναι ένας από τους παράγοντες ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και σημαντικών συστατικών όπως το νάτριο και το κάλιο που ρυθμίζουν τη ζωή των κυττάρων

  • Είναι κύριο συστατικό του αίματος, που είναι ο μεταφορέας οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα όργανα του σώματος
Προστατεύει ιστούς ζωτικής σημασίας όπως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το νερό αποτελεί πηγή ζωής για τον άνθρωπο, καθώς χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει παραπάνω από επτά ημέρες. Ο οργανισμός προσλαμβάνει νερό σχεδόν αποκλειστικά μέσω της κατανάλωσης υγρών και τροφίμων ενώ αποβάλλει νερό μέσω της διούρησης, των κοπράνων, του δέρματος και της αναπνοής. Κατά μέσο όρο, λοιπόν, ένας άνδρας χρειάζεται περί τα 2,5 λίτρα και μία γυναίκα 2 λίτρα υγρών ημερησίως, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία στον οργανισμό (πρόσληψη νερού σε σχέση με απώλεια νερού).
Αυτό σημαίνει 8 – 10 ποτήρια νερό την ημέρα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για 8 – 10 ποτήρια υγρών. Συνεπώς, για την υδατική ισορροπία του σώματός μας έχουμε και άλλες επιλογές εκτός του νερού, όπως ο καφές, το τσάι, το γάλα και οι χυμοί. Όλα φυσικά με μέτρο, καθώς ο καφές και το τσάι περιέχουν καφεΐνη, μια διεγερτική ουσία με ήπια διουρητική δράση ενώ το γάλα και οι φρέσκοι χυμοί μας παρέχουν ενέργεια και πρέπει να εντάσσονται σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Ακόμη, πολλά φρούτα και λαχανικά αποτελούνται από 90-98% νερό και μας παρέχουν επιπρόσθετες ποσότητες νερού στην καθημερινή μας διατροφή. Τέλος, ο εγκέφαλος διαθέτει το «κέντρο δίψας», το οποίο μας ενημερώνει για την ανάγκη να καταναλώσουμε υγρά μέσω του αισθήματος της ξηροστομίας, που όμως ενεργοποιείται αφού έχουμε αφυδατωθεί.
Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με επαρκείς ποσότητες υγρών, τις οποίες μπορούμε να βρούμε σε ροφήματα και τρόφιμα. Δεν ισχύει ο κανόνας «Πιες τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια την ημέρα» αλλά η συμβουλή «Κατανάλωνε άφθονα υγρά, παραπάνω από 2 λίτρα την ημέρα».


   

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΛΤΑΟΥΡΑ
ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube