ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΡΕΣ & ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ Ν' ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠ' ΑΥΤΕΣ

http://happycity-blog.blogspot.gr/2011/11/blog-post.html

ι είναι η καούρα;Έχει τύχει σε όλους μας μετά από ένα μεγάλο γεύμα να αισθανόμαστε φουσκωμένοι και να έχουμε ενοχλήσεις στο στομάχι και αίσθημα καύσου.
 Η καούρα (στην ιατρική ορολογία οπισθοστερνικός καύσος) χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, δυσφορία και πόνος και οφείλεται στη χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα (ΚΟΣ), ενός σφιγκτήρα που διαχωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Η χαλάρωση αυτή επιτρέπει στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου να περάσει στο βλεννογόνο του οισοφάγου προκαλώντας ερεθισμό και πόνο. Οι ενοχλήσεις αυτές ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς, αφού 4 στους 10 ανθρώπους εμφανίζουν συμπτώματα τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα μιας καούρας;
Η απάντηση είναι απλή: καταπολεμώντας τις αιτίες που το προκαλούν. Τα μεγάλα γεύματα, που συνοδεύονται από υψηλές ποσότητες αλκοόλ, αναψυκτικών ή καφέ, η έντονη σωματική άσκηση και ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό καθώς και η παχυσαρκία «ενοχοποιούνται» για την εμφάνιση της καούρας.



Μέγεθος γευμάτων: Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν διόγκωση του στομάχου και χαλάρωση του ΚΟΣ με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενοχλήσεων. Καταναλώνετε μικρά σε όγκο και συχνά γεύματα, που δε θα σας φουσκώνουν.
Ποιότητα γευμάτων: Τα λιπαρά γεύματα φαίνεται πως επιδεινώνουν τα συμπτώματα εμφάνισης καύσου. Περιορίστε το λίπος της διατροφής σας, επιλέγοντας άπαχα κρέατα (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό χωρίς λίπος), ψάρια, θαλασσινά, άπαχα τυριά και γαλακτοκομικά. Αντίθετα, αποφύγετε λιπαρά κρέατα και αλλαντικά, κίτρινα λιπαρά τυριά και πλήρη γαλακτοκομικά. Προτιμείστε το ελαιόλαδο στα φαγητά σας έναντι άλλων ελαίων, πάντα με μέτρο τόσο στο μαγειρεμένο φαγητό όσο και στις σαλάτες.
Όσον αφορά τα γλυκά και ιδίως αυτά που περιέχουν σοκολάτα, έχουν ενοχοποιηθεί για χαλάρωση του ΚΟΣ και εμφάνιση του αισθήματος πόνου και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Αλκοόλ – ανθρακούχα αναψυκτικά – καφές: Μην καταναλώνετε τα ποτά αυτά κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα μεγάλο γεύμα καθώς εντείνουν τα συμπτώματα πόνου και δυσφορίας
Άσκηση μετά τα γεύμα: Μετά από ένα γεύμα, επιλέξτε να κάνετε ένα χαλαρό περίπατο. Θα σας βοηθήσει να μετακινηθεί ο όγκος του φαγητού από  το στομάχι στο έντερο πιο γρήγορα. Αν, φυσικά, περπατάτε καθημερινά, απολαμβάνετε και τα οφέλη της άσκησης που δεν περιορίζονται στην αντιμετώπιση μιας καούρας αλλά στο σύνολο του οργανισμού σας! Αντίθετα, αποφύγετε την έντονη άσκηση, που προκαλεί βίαιες κινήσεις στο στομάχι και χαλάρωση του ΚΟΣ.
 Ξεκούραση μετά το γεύμα: Αποφύγετε την κατάκλιση για 2 -3 ώρες μετά τα γεύματα. Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνετε την άνοδο του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Αντί αυτού, επιλέξτε το περπάτημα που συστήνουμε παραπάνω.
Σωματικό βάρος: Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν συχνότερα καούρες, μιας και το υπερβάλλον σωματικό βάρος κατηγορείται για διαταραχές της λειτουργίας του ΚΟΣ, ιδίως όταν αυτό παρατηρείται γύρω από την κοιλιά (κεντρική παχυσαρκία).

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει και διάφορα τρόφιμα και μπαχαρικά, όπως η καραμέλα, η μέντα, κάποια φρούτα και λαχανικά, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν το αίσθημα καύσου σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Περιορίστε τα τρόφιμα αυτά στη διατροφή σας και αμέσως θα δείτε βελτίωση στη συχνότητα εμφάνισης καούρων.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΛΤΑΟΥΡΑ
ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube