Μήπως αποφεύγετε τις μπανάνες γιατί παχαίνουν; Έχετε σκεφτεί ότι κάτι που έχετε ακούσει σχετικό με διατροφή και τρόφιμα ίσως δεν ισχύει; Παρακάτω παραθέτουμε μερικές εκφράσεις οι οποίες δεν είναι όλες σωστές…
Ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πιο πέρα.
Αληθές ΕΝ ΜΕΡΕΙ. Τον κάνει απλώς πιο πέρα, δεν τον διώχνει τελείως! Δεν αρκεί ένα μήλο, δηλαδή ένα φρούτο την ημέρα. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι η διατροφή μας θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3 φρούτα καθημερινά, ώστε να παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες τους. Οι οδηγίες για το γενικό πληθυσμό αναφέρουν ότι καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε συνολικά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Έτσι πετυχαίνουμε να έχουμε υγιές βάρος και προστασία του οργανισμού μας από διάφορες ασθένειες.
Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το μαύρο.
ΜΥΘΟΣ. Τόσο το λευκό όσο και το μαύρο ψωμί (ολικής άλεσης) έχουν ίσες θερμίδες, περί τις 80 σε μία φέτα 30 γραμμαρίων. Η διαφορά ωστόσο μεταξύ των δύο τύπων ψωμιού είναι ότι το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, λόγω της χρήσης μη επεξεργασμένων σιτηρών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητα συστατικά για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και για την προστασία της καρδιάς μας.
Το γκρέιπφρουτ «καίει» το λίπος.
ΜΥΘΟΣ. Μεγάλος και επικίνδυνος μύθος. Το γεγονός ότι το γκρέιπφρουτ είναι όξινο τρόφιμο δε σημαίνει ότι «καίει» το λίπος. Με αυτή τη λογική, τότε το λεμόνι, το πορτοκάλι και γενικότερα όλα τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να καίνε το λίπος. Το σημαντικό είναι να ξέρουμε πως δεν υπάρχει λιποδιαλύτης! Η καύση του λίπους ενεργοποιείται ότα ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ενέργεια για να καλύψεις ανάγκες του. Με άλλα λόγια, αν του παρέχουμε λιγότερη ενέργεια (μέσω της τροφής) από όση χρειάζεται, τότε ο οργανισμός θα κινητοποιήσει τις αποθήκες λίπους για να συμπληρώσει την απαραίτητη ενέργεια. Εκτός του ότι το γκρέιπφρουτ δεν «καίει» το λίπος, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο σε άτομα που πάσχουν από κάποια γαστρική διαταραχή, λόγω της οξύτητάς του.
Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο.
Αληθές ΑΛΛΑ… Οι φακές είναι το όσπριο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Όμως σε όλα τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, ο σίδηρος αυτός δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό. Ο μη αιμικός σίδηρος ή αλλιώς φυτικός σίδηρος απορροφάται σε ποσοστό μικρότερο από 10% σε αντίθεση με τον αιμικό ή ζωικό σίδηρο (βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και στα παράγωγά του) που απορροφάται σε ποσοστό άνω του 20%. Η κατανάλωση οσπρίων παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, όμως δεν τα καταναλώνουμε για το σίδηρο που περιέχουν.
Οι μπανάνες παχαίνουν.
ΜΥΘΟΣ. Κανένα φρούτο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παχυντικό». Η μπανάνα μας παρέχει τη διπλάσια ενέργεια σε σχέση με ένα μικρό μήλο (120 έναντι 60 περίπου θερμίδων) και αυτό οφείλεται στο ότι η μπανάνα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με όλα τα άλλα φρούτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παχαίνει! Αντίθετα, είναι το πιο πλούσιο σε κάλιο φρούτο και συστήνεται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, αφού το κάλιο είναι ο κύριος ανταγωνιστής του νατρίου (αλατιού). Για το λόγο αυτό, αντί να αποφεύγουμε τη μπανάνα, απλώς τη μετράμε ως… δύο φρούτα. Παράλληλα, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για αυτούς που δεν αγαπούν τα φρούτα να φάνε δύο φρούτα μαζί…
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΛΤΑΟΥΡΑ
ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου