Διατροφικοί μύθοι και αλήθειες (μέρος 2ο)





Η ζάχαρη και το μέλι ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος (κοινώς ζάχαρο).
ΑΛΗΘΕΙΑ εν μέρει. Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες μεταβάλλουν την τιμή του σακχάρου. Η ζάχαρη και το μέλι ανήκουν στα λεγόμενα «απλά σάκχαρα»
, καθώς δεν περιέχουν φυτικές ίνες και φημολογείται ότι ανεβάζουν το σάκχαρο πιο γρήγορα από άλλες τροφές, χωρίς ωστόσο αυτό να ισχύει σε μικρές ποσότητες. Επίσης, η ζάχαρη προσφέρει μόνο θερμίδες και κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό, είναι δηλαδή ένα κενό τρόφιμο. Περιορίστε την κατανάλωση απλών σακχάρων όπως τη ζάχαρη και το μέλι, και μεταξύ των δύο, επιλέξτε το μέλι.

Οι ξηροί καρποί παχαίνουν.
ΑΛΗΘΕΙΑ. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, επομένως έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γνωστά για την αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική τους δράση. Επομένως, μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα ξηρούς καρπούς, όμως με μέτρο, αφού παχαίνουν. Για παράδειγμα, 2 καρύδια ή 6 αμύγδαλα περιέχουν 45 θερμίδες. Συνδυάστε ξηρούς καρπούς με γιαούρτι και φρούτα, με γάλα και δημητριακά ή στις σαλάτες σας.

Αν τρώω μετά τις 8 το βράδυ θα παχύνω.
ΜΥΘΟΣ. Η μεταβολή του βάρους εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: τις θερμίδες που θα πάρουμε από την τροφή και τις θερμίδες που θα κάψουμε. Αν το πρώτο ποσό είναι μεγαλύτερο του δεύτερου, τότε χάνουμε βάρος, αν ισχύει το αντίθετο παίρνουμε βάρος. Αυτή η συσχέτιση ονομάζεται ενεργειακό ισοζύγιο. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι ώρα θα φάμε το/τα γεύμα/τα μας, αρκεί το ενεργειακό ισοζύγιο να παραμένει αρνητικό (θερμίδες που τρώμε < θερμίδες που καίμε). Ακόμα και σε ένα ακραίο σενάριο κατανάλωσης όλων των θερμίδων της ημέρας το βράδυ,δε θα υπάρξει αύξηση βάρους, εφόσον δεν υπερβαίνει τις θερμίδες που καίμε. Το πολύ πολύ ... να μην μπορούμε να κοιμηθούμε από το βαρυ στομάχι.

Αν παραλείπω γεύματα, χάνω βάρος ευκολότερα.
ΜΥΘΟΣ. Η συγκεκριμένη αντίληψη, όπως και η παραπάνω κυριαρχούν στο μυαλό πολλών ανθρώπων σχετικά με την απώλεια βάρους. Όταν μεταξύ δύο γευμάτων παρεμβάλεται μεγάλο χρονικό διάστημα (>4 ώρες) τότε το αίσθημα της πείνας γίνεται δυνατότερο και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο γεύμα να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτη που πρέπει. Οι έρευνες δείχνουν ότι 5-6 γεύματα και σνακ την ημέρα μειώνουν πιο αποτελεσματικά το βάρος μας και το διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι το καθημερινό μας πρόγραμμα επιτρέπει τέτοιες πρακτικές. Είναι πάντως σημαντικό να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο διότι ... θα διαμαρτυρηθεί και θα μας εκδικηθεί!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ BSc



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube