http://happycity-blog.blogspot.gr/2013/01/16.html

Οσο και ρετρό να φαίνεται, τα κινούμενα σχέδια, οι παιδικές εκπομπές & σειρές των προηγούμενων δεκαέτιων '80-'90,δεν έχουν καμιά σχέση με αυτές απο το 2000 και μετά!
Χάθηκε η αθωότητα και χαθηκαν και χάθηκαν μαζί τους, πάλι καλά που τα βρίσκεις όλα στο youtube...
Ας θυμήσω στους παλαιότερους και να γνωρίσω στους νεότερους κάποιες απο τις καλύτερες σειρές & εκπομπές της τηλεόρασης!
Ετοιμοί ?

1)Iαπωνέζικα Παραμύθια


Ο αυθεντικός τίτλος είναι "Manga Nippon Mukashi Banashi" και είχαν γυριστεί περίπου 1500 επεισόδια από το 1975 εώς τα μέσα τις δεκαετίας του 80.

 2)Κάπου, Κάπως, Κάποτε 

Παιδική σειρά με μαριονέτες 26 επεισοδίων διάρκειας 15 λεπτών Πρεμιέρα στην ΕΤ-2 τη Τετάρτη 23 Μαρτίου 1988 Παραγωγή της ΕΤ-2


3)Lassie

 Η τηλεοπτική Λάσι οφείλει την ύπαρξή της σε ένα διήγημα του Έρικ Κνάϊτ που γράφτηκε το 1938 με τίτλο «Λάσι γύρνα σπίτι» κι αφηγείται το πείσμα ενός κόλεϊ να επιστρέψει πίσω στα αφεντικά του. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται  στις 23 Δεκεμβρίου 1966  στην τηλεόραση της ΕΡΤ


4)Ροζ Πάνθηρας

 Όλα ξεκίνησαν το 1963, όταν ο δημοφιλής σκηνοθέτης Μπλέικ Εντουαρντς θέλησε να βάλει στην ταινία του μια πρωτότυπη εισαγωγική ενότητα και γι’ αυτό ανέθεσε στον Ντέιβιντ ΝτεΠατιέ και στο σκηνοθέτη κινουμένων σχεδίων Φριτζ Φρέλεγκ να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό.Έτσι λοιπόν, το 1964, ο Ροζ Πάνθηρας ξετρύπωσε στην εισαγωγή της ομότιτλης ταινίας του Μπλέικ Έντουαρντς και όχι μόνο έκλεψε την παράσταση… αλλά και τις καρδιές του κοινού, των κριτικών, ακόμα και των απαιτητικών κινηματογραφόφιλων σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει δική του σειρά επιτυχημένων επεισοδίων.




5)Μικρό μου Πόνυ

 Μια ομάδα από πανέμορφα, πολύχρωμα πόνυ κατοικούν σε μια μακρινή, ονειρική κοιλάδα. Εκεί ζουν ήρεμα &  αρμονικά.
Συχνά, τους επισκέπτεται η Μέγκαν που είναι μια δεκατριάχρονη κοπέλα. Η Μέγκαν παρέα με τα αδέρφια της αγαπούν τα πόνυ γιατί είναι γεμάτα από καλοσύνη, αγάπη & ευγένεια. Όλοι μαζί, θα ζήσουν περιπέτειες πέρα από κάθε φαντασία.



6)Sport Billy
Ο Sport Billy ήταν – είναι- ένας τηλεοπτικός χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων του 1982, δημιούργημα της Filmation Associates.
Ο Sport Billy , ήρωας από άλλο πλανήτη, όπως λέει και το τραγούδι των τίτλων, ήταν ένα αγόρι το οποίο μαχόταν την Queen Vanda και τον μικροκαμωμένο αυλικό της Sipe.
Ακολουθείτο πάντα από τους δύο πιστούς φίλους του , την Sport Lilly και τον ομιλούντα σκύλο Willy, ήρθε στη Γη για να διδάξει στους ανθρώπους το ευ αγωνίζεσθαι και προερχόταν από τον πλανήτη Olympus.
Αποστολή της Super ομάδας ήταν κάθε εβδομάδα να σώζει ένα άθλημα από τις δολοπλοκίες της τρομερής και σατανικής Vanda.




7)Ο Αστυνόμος Σαΐνης 

 Hταν μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε  από μια κοινοπραξία μεταξύ της Γαλλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θέμα της ένας αδέξιος, απλής ευφυΐας ντετέκτιβ με  όνομα Επιθεωρητής Σαΐνης, ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του. Η εχθρός  του Σαΐνη είναι ο Δρ. Claw, ο ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως «M.A.D.»



8)Τα Στρουμφάκια 

Τα στρουμφάκια δημιουργήθηκαν από τον Βέλγο καρτουνίστα Πεϊό και πρωτοεμφανίστηκαν το 1958 στο περιοδικό Σπιρού. Η τηλεοπτική σειρά «στρουμφάκια»(» smurfs») κυκλοφόρησε το 1980.

Κάθε ιστορία τους αρχίζει κάπως έτσι: «Mια φορά ήταν ένα ξεχασμένο χωριουδάκι στο δάσος που ζούσαν εκεί κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που τα λέγανε Στρουμφ και ήταν γεμάτα καλοσύνη. Στο ίδιο δάσος ζούσε και ο Δρακουμέλ, ο ταλαντούχος μάγος -γεμάτος κακία- που έλεγε συνεχώς: Ω, πόσο σας μισώ απαίσια Στρουμφάκια. Κάποια μέρα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε αλίμονό σας. Kι εσείς, αν είστε καλά παιδάκια, σίγουρα θα συναντήσετε κάποια μέρα τα Στρουμφάκια».

9)Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Σειρά κινουμένων σχεδίων Ιαπωνικής παραγωγής, που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδος, στις αρχές της δεκαετίας το’80.
Ήταν βασισμένη στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδής συγγραφέα Selma Lagerlof (1858-1940), «οι υπέροχες περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον» και δημοσιεύτηκε σε δυο μέρη το 1906 και το 1907, το οποίο της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909.
Ο Νίλς ήταν ένα τεμπέλικο παιδί, που του άρεσε να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μια μέρα όμως το παράκανε παίζοντας ένα άσχημο παιχνίδι σε έναν νάνο. Αυτό για να τον τιμωρήσει τον μεταμορφώνει κι εκείνο σε νάνο κι ο Νιλς βρίσκεται να ταξιδεύει με ένα κοπάδι αγριόχηνες για το Βορρά.
Άραγε θα ξαναγίνει άνθρωπος ή θα ακολουθήσει για πάντα το δρόμο της περιπλάνησης των πουλιών;

10)Μάγια η Μέλισσα

Οι περιπέτειες της μικρής και ατίθασης Μάγια και του καλού της φίλου Βίλι. Από την στιγμή που η Μάγια έχει βγει από την κυψέλη δεν έχει σταματήσει να βομβαρδίζει την Κασσάνδρα την δασκάλα της με ερωτήσεις.

11)Φρουτοπία

Η Φρουτοπία δημιουργήθηκε το 1983 απο τον συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιο Τριβιζά και τον σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη.
Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους, με 50 τεύχη. Το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση με 47 επεισόδια, το 1985, από την οικογένεια Σοφιανού, οπτικοποιημένο με μαριονέτες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Η Φρουτοπία είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουριτού. Τα παλιά τα χρόνια, τα φρούτα και τα λαχανικά της Φρουτοπίας ήταν υπόδουλα στους μανάβηδες. Όλα, όμως, άλλαξαν ριζικά, με την ξαφνική και ανεξήγητη εξαφάνιση του Μανόλη του μανάβη. Οι υπόλοιποι μανάβηδες φοβήθηκαν ότι τους περιμένει η ίδια τύχη και εγκατέλειψαν τη χώρα. Μέσα στον πανικό τους ακολούθησαν και όλοι οι υπόλοιποι. Τα φρούτα επωφελήθηκαν από την ευκαιρία, κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ψήφισαν τον Αιμίλιο το μήλο για αρχηγό τους, οργάνωσαν στρατό με επικεφαλής τον Φώντα το σκληρό καρύδι και ορκίστηκαν να μην αφήσουν ποτέ πια μανάβη να πατήσει στη Φρουτοπία.


12)Του Κουτιού τα Παραμύθια
Η παιδική σειρά Του Κουτιού τα παραμύθια μεταδόθηκε τη δεκαετία του 1980 από την ΕΡΤ. Ήταν μία ιδέα της Οικογένειας Σοφιανού.
Πρωταγωνίστρια ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα, η οποία είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια.
Τέσσερις υπέροχες φιγούρες, φίλοι της Παρασκευούλας, ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες που έλεγαν ιστορίες από κάθε γωνιά της γης. Ο Ρούχλας, ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός  και η Μελιά.
Η σειρά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη της προβολή στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 (1987) και οι επαναλήψεις της συνεχίζονται μέχρι σήμερα – με φανατικούς τηλεθεατές – από την κρατική τηλεόραση.

13)Χελωνονιντζάκια

  Τα Χελωνονιντζάκια είναι μια φανταστική ομάδα τεσσάρων με μεταλλαγμένων χελωνών, οι οποίες προπονούνται από ένα ανθρωπόμορφο αρουραίο, το Δάσκαλο Σπλίντερ, την ιαπωνική πολεμική τέχνη ninjutsu.

Από το σπίτι τους, στους υπονόμους της Νέας Υόρκης,πολεμάνε ασήμαντους εγκληματίες, δαιμονικούς μεγαλομανείς και εξωγήινους εισβολείς, παραμένοντας απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία.

14)NTIΣΝΕΙ ΚΛΑΜΠ
Το Disney club υπήρξε η πιο πετυχημένη παιδική σειρά της ιδιωτικής τηλεόρασης. Προβλήθηκε από τη συχνότητα του MEGA και ήταν μια παραγωγή της Οικογένειας Σοφιανού. Η προβολή της ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1993 και συνεχίστηκε για 9 χρόνια μέχρι τον Ιούλιο του 2002. Τα επτά πρώτα χρόνια παρουσιαστές ήταν ο Λυκούργος Μαρκούδης και η Καρολίνα Παναγοπούλου




15)Τελευταίο θρανίο

Ενα από τα πρώτα νεανικό Magazino του Μega,η προβολη του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του '92 και συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο του '94,παρουσίαζαν ο Θεόδωρος Σαρτζετάκης, η Ελένη Γκιολέ και ο Γιάννης Κουτράκης









 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube