http://happycity-blog.blogspot.gr/2014/12/h-1982-everybody-burning-up.html

H Μαντόνα ξεκίνησε την μουσική της καριέρα τον Οκτώβριο του 1982  με το πρώτο της σινγκλ ''Everybody'' ενώ ακολούθησαν οι επιτυχίες "Burning Up", ''Holiday'',"Borderline" και "Lucky Star" από τον δίσκο ''Madonna'' που κυκλοφόρησε το 1983.


H φήμη της μεγάλωνε και εκτός από τις επιτυχίες ξεχώριζε για την εμφάνιση της , τον τρόπο ντυσίματος, τις παραστάσεις και τα μουσικά της βίντεο τα οποία επηρέασαν χιλιάδες έφηβα κορίτσια, αλλά και γυναίκες, κάνοντας το στυλ της, μια απ'τις top τάσεις μόδας της δεκαετίες του 1980. Δημιουργήθηκε από τον στυλίστα και σχεδιαστή κοσμημάτων Maripol, και το look της αποτελείται από δαντελωτές μπλούζες, φούστες πάνω από κάπρι παντελόνια, δικτυωτό καλσόν, κοσμήματα σε σχήμα σταυρού και πολλά βραχιόλια.

Ο επόμενος δίσκος της ''Like a Virgin'' κυκλοφόρησε στις 6 Νοεμβρίου του 1984, ήταν μια παγκόσμια επιτυχία και έγινε ο πρώτος της δίσκος που έφτασε νούμερο ένα στα άλμπουμ τσαρτ των Ηνωμένων Πολιτειών.Το ομότιτλο κομμάτι, "Like a Virgin", έμεινε στην κορυφή του Billboard Hot 100 chart για έξι συνεχόμενες εβδομάδες. Προσέλκυσε την προσοχή διάφορων οργανισμών, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι το τραγούδι και το συνοδευτικό βίντεο προωθούσε το προγαμιαίο σεξ και υπονόμευε τις αξίες της οικογένειας ενώ ζήτησαν την απαγόρευση του!


Η Μαντόνα έγινε θέμα συζήτησης μετά απ'την εμφάνισή της στα πρώτα MTV Video Music Awards (VMA), όπου τραγούδησε πάνω σε μια γιγαντιαία γαμήλια τούρτα, φορώντας ένα νυφικό και λευκά γάντια και το τότε σήμα κατατεθέν της, την ζώνη "Boy Toy" (σε ελεύθερη μετάφραση "Παιχνίδι Για Αγόρια"). Σε νεότερες συνεντεύξεις της, η Μαντόνα σχολίασε ότι ήταν πραγματικά τρομοκρατημένη από την απόδοσή της

 Ο βασικός παραγωγός του δίσκου,εκτός από την Μαντόνα και τον Stephen Bray, ήταν ο Nile Rogers των Chic ο οποίος συνεργαζόταν με τον Bowie.
«Η Madonna ξέρει πώς να παίρνει αυτό που θέλει», είπε χρόνια αργότερα ο Rogers. «Σε κάποια στιγμή απείλησα ότι παραιτούμαι και έφυγα, γιατί μου είπαν ότι δεν είχε φερθεί καλά σε κάποιον τεχνικό. Ήμουν στο ασανσέρ για να φύγω και μπήκε μέσα μαζί μου, μου χαμογέλασε πονηρά και είπε: ''Nile, ένα μόνο με νοιάζει αυτή τη στιγμή: Δηλαδή δεν μ' αγαπάς πια;'' Και μετά αρχίσαμε κι οι δυο να γελάμε. Αυτό ήταν. Δεν ξαναμαλώσαμε σοβαρά από τότε.»


 Οι ηχογραφήσεις ξεκινούσαν μετά το απόγευμα, πράγμα ασύνηθες, όμως ο Rogers που έβγαινε κάθε βράδυ σε πάρτι και ξενυχτούσε, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούσε να ξυπνά πρωί. Η Μαντόνα έφτιαξε έτσι το πρόγραμμά της ώστε να πηγαίνει σε ένα κολυμβητήριο στο Upper West Side της πόλης, να κολυμπάει για ώρες και μετά να πηγαίνει με τα πόδια στο στούντιο ηχογραφήσεων. Ο ηχολήπτης του στούντιο Jason Corsaro έπεισε τον Nile Rogers και τη Μαντόνα η ηχογράφηση να γίνει ψηφιακά, κάτι πρωτότυπο για την εποχή. «Ήταν μια εντελώς νέα τεχνική», λέει σήμερα, «και θεωρούσα ότι αυτή η τεχνολογία ήταν το μέλλον της μουσικής».

Ο Corsaro χρησιμοποίησε ένα ψηφιακό κασετόφωνο της Sony (24-track) για την ηχογράφηση και ένα Sony F1 για το μιξάρισμα και την επεξεργασία των τραγουδιών. Η Μαντόνα ηχογράφησε τα φωνητικά της σε ένα μικρό αλλά ψηλοτάβανο ξύλινο δωματιάκι, στο πίσω μέρος του στούντιο. Και παρότι η παρουσία της δεν ήταν απαραίτητη, η Madonna ήταν παρούσα συνέχεια, σε κάθε λεπτό των ηχογραφήσεων αλλά και του μιξαρίσματος που ακολούθησε. 

Ο ηχολήπτης Corsaro θυμάται: «Ο παραγωγός, ο Nile ήταν εκεί σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας. Αυτή όμως ήταν σε όλο. Δεν έφευγε ποτέ.» Μια στιγμή που έμεινε στο μυαλό του Nile Rogers ήταν η ημέρα που ηχογράφησαν τη διασκευή του τραγουδιού Love Don't Live Here Anymore, των Rose Royce απ' το 1978. Θυμάται ο ίδιος: «Η Madonna δεν είχε ξανατραγουδήσει με ορχήστρα. Επειδή όμως ήθελα να υπάρχει η αίσθηση του λάιβ της.».
«Madonna, πήγαινε και ξεκίνα να τραγουδάς, και θα σε ακολουθήσουμε.» της είπε.«Στην αρχή ένιωθε αβεβαιότητα, αλλά τελικά η σύμπραξή της με την ζωντανή ορχήστρα μας έκανε καλό. Τραγούδησε ωραία και μάλιστα συγκινήθηκε και προς το τέλος του τραγουδιού άρχισε να κλαίει. Το έβαλα στο δίσκο ακριβώς όπως έγινε!».

 Ο δίσκος Like a Virgin ηχογραφήθηκε στις αρχές του 1984 και ήδη από τον Απρίλιο ήταν πανέτοιμος για κυκλοφορία, όμως η εταιρία τον καθυστερούσε συνεχώς, μέχρι που τον έβγαλε τελικά τον Νοέμβριο. Η Madonna ήταν απογοητευμένη με την μεγάλη καθυστέρηση. Ο λόγος για τις συνεχείς αναβολές ήταν οι συνεχιζόμενα υψηλές πωλήσεις του πρώτου της άλμπουμ (που πλησίαζε τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ), τις οποίες η εταιρία Warner δεν ήθελε να ανακόψει.Το άλμπουμ πήγε στο νούμερο ένα των ΗΠΑ αρκετές εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του (στις 9 Φεβρουαρίου του 1985) και στην Αγγλία σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του (τον Σεπτέμβριο του 1985), μιας και, σε αντίθεση με το σήμερα όπου οι δίσκοι πουλάνε τρελά την πρώτη εβδομάδα κάνοντας υψηλές νέες εισόδους και μετά πέφτουν, τότε η άνοδος ήταν αργή αλλά σταθερή. Μέσα στο 1985, το Like a Virgin έγινε το πρώτο άλμπουμ γυναίκας τραγουδίστριας στην ιστορία που πούλησε 5 εκατομμύρια στις ΗΠΑ. Σήμερα είναι 10 φορές πλατινένιο.
lifo.gr & wikipedia









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube