α Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία το 2009 αριθμεί περίπου 6500 μέλη με δικαίωμα ψήφου.Τα χρυσά αγαλματίδια των 34 εκ. και βάρους 3,85 κιλών φτιάχνονται από ειδικευμένους τεχνίτες του εργαστηρίου R S Owens στο Σικάγο, οι οποίοι έχουν αναλάβει την κατασκευή τους από το 1983 και μετά.Πρόκειται για έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες είναι για κάθε κλάδο της Ακαδημίας δηλαδή για τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς.



Η αξία των πρώτων υλών για την κατασκευή καθενός από τα αγαλματίδια φθάνει τα 796 ευρώ. Εξωτερικά είναι καλυμμένα με χρυσό 24 καρατίων το εσωτερικό τους όμως αποτελείται από ένα κράμα χαλκού & κασσίτερου το οποίο φτιάχνεται ειδικά για τα Βραβεία της Ακαδημίας.

Δείτε ακόμη: ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΣΚΑΡ!



Όταν φθάνει στους 300 βαθμούς Κελσίου το υγρό μέταλλο τοποθετείται στα ειδικά καλούπια και αφού στερεοποιηθεί, βγαίνει από το καλούπι του, το ρίχνουν  σε ένα άλλο μείγμα μετάλλων που του δημιουργεί μια ομοιόμορφη επικάλυψη, στην αρχή από χαλκό, μετά από νικέλιο, στην συνέχεια από ασήμι και στο τέλος φυσικά από χρυσό 24 καρατίων.



Όταν τελειώσουν και με την τελευταία επικάλυψη, το βάφουν μ' ένα ειδικό βερνίκι που το προστατεύει από τα χτυπήματα και τις γρατσουνιές και στη συνέχεια συσκευάζονται και στέλνονται με το αεροπλάνο φρουρούμενα ως το Λος Άντζελες.
Αν σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας αν κάποιο από τα χρυσά αγαλματίδια δεν βγει τέλειο, καταστρέφεται και ξεκινά η διαδικασία από την αρχή.

Δείτε ακόμη: ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ & ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ



Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Όταν o ιδιοκτήτης της εταιρίας Metro Goldwyn Mayer (MGM) Λούις Μπ. Μάγερ στην προσπάθειά του να αντιδράσει στις φήμες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων τις οποίες και διέδιδαν τα τοπικά συνδικάτα και οι θρησκευτικές οργανώσεις, θέλησε να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του Χόλιγουντ.




Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δημιουργήθηκε το 1927, μετά από ένα δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο, με στόχο να μεσολαβεί στις εργατικές διαφορές. Η αρχική σύνθεσή της περιελάμβανε 231 επαγγελματίες και από τους πέντε κλάδους του χώρου (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, τεχνικοί και παραγωγοί). Ο Μάγερ επέβλεπε προσωπικά την επιλογή των μελών της Ακαδημίας, η δραστηριότητα της οποίας πολύ σύντομα επικεντρώθηκε στα κινηματογραφικά πράγματα.Αρχικώς, τα μέλη της Αμερικανικής ψήφιζαν το συνάδελφο της αρεσκείας τους και η τελική απόφαση για τους νικητές περνούσε από το Κεντρικό Συμβούλιο Κρίσεων.




Τα αποτελέσματα δίνονταν στις εφημερίδες για δημοσίευση στις 11 π.μ. τη μέρα των βραβείων. Αλλά το 1940, η εφημερίδα Los Angeles Times ανακοίνωνε τους νικητές στην έκδοση των 8:45. Την επόμενη χρονιά υιοθετήθηκε και διατηρείται έως σήμερα το σύστημα του κλειστού φακέλου και η πασίγνωστη φράση: «And the Οscar goes to...».




Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν στις 16 Μαΐου του 1929, σε μια κλειστή τελετή 250 ατόμων στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Χόλιγουντ, για ταινίες της περιόδου 1927 - 1928. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν υπήρχε, καθώς οι νικητές ήταν γνωστοί από τις 18 Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση της θέσπισης των βραβείων. Η πρώτη ομιλούσα ταινία The Jazz Singer αποφασίστηκε ότι δεν έπρεπε να συναγωνιστεί τις άλλες, και της δόθηκε ειδικό αγαλματίδιο.



Ένα τέτοιο πήρε και ο Τσάρλι Τσάπλιν, μιας και δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε ένα βραβείο στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, κωμωδίας, ερμηνείας και σεναρίου, για την ταινία του «Το Τσίρκο».
Το πρώτο Όσκαρ καλύτερης ταινίας κέρδισε το πολεμικό δράμα Wings, που κέρδισε και τα εφέ.




Ίσως μεγαλύτερος νικητής, η ταινία 7th Heaven, που απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας (Φράνκ Μπόρζειτζ), Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (Τζάνετ Γκέινορ). Το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Έμιλ Γιάνινγκς για το Τhe Last Command, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του στη Γερμανία.Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα, οπότε άρχισε πλέον να γίνεται ένα εξαιρετικά δημοφιλές χάπενινγκ.




Η ονομασία «Όσκαρ» πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1939. Για την πατρότητά της ερίζουν η Μπέτυ Ντέιβις, ο Σίντνεϊ Σκάλσκι και η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας Μαργκαρετ Χέρικ.Το αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον Σέντρικ Γκίμπονς,τον σχεδιαστή της MGM.



Η πρώτη εκδοχή θέλει την Margaret Herrick, που ήταν γραμματέας και βιβλιοθηκάριος της νεοσύστατης τότε Ακαδημίας, να αποκαλεί πρώτη το χρυσό αγαλματίδιο Oscar κι αυτό γιατί της θύμιζε έναν θείο της! Βρισκόταν στην αίθουσα τύπου μαζί με μερικούς δημοσιογράφους όταν κοίταξε το αγαλματάκι και αναφώνησε:«Θεέ μου, είναι φτυστό ο θείος μου ο Oscar»!



Οι δημοσιογράφοι, βρήκαν πολύ χαριτωμένη τη σκηνή και αμέσως την διέδωσαν στόμα με στόμα. Κι επειδή το Hollywood ήταν από τότε μια μεγααααααλη γειτονιά, το παρατσούκλι "Oscar", έγινε αμέσως  σλόγκαν! Η δημοσίευση του περιστατικού σε μία εφημερίδα τις επόμενες ημέρες, ήταν απλώς το "κερασάκι"!



Η δεύτερη εκδοχή, έρχεται δια στόματος της ηθοποιού Μπέτι Ντέιβις όταν το 1935 κέρδισε το βραβείο για το ρόλο της στο θρίλερ  "Dangerous". «Είμαι σίγουρη πως εγώ αποκάλεσα γαι πρώτη φορά το αγαλματάκι "Oscar". Κι αυτό για΄τι μόλις λίγες ημέρες πριν την απονομή είχα συνειδητοποιήσει ότι το δέυτερο όνομα του συζύγου μου , του Harmon Nelson Jr, ήταν Oscar. Το βρήκα τόσο ταιριαστό όνομα για το βραβείο μου!» είχε πει σε μία συνέντευξή της. «Αλλά πάλι έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια, που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά», είχε προσθέσει!



  Η τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι ο αρθρογράφος Sidney Skolsky,ήταν ο πρώτος αποκάλεσε δημοσίως το αγαλματάκι με το σημερινό όνομά του. Στο βιβλίο του "Μην με παρεξηγείτε- Αγαπώ το Hollywood" , το 1975 ο S.Skolsky έγραψε:
«Έγραφα το άρθρο για την απονομή των βραβείων. Χρειαζόμουν κάτι έξυπνο, ένα "μαγικό" όνομα, γρήγορα. Αλλά γρήγορα! Θυμήθηκα ένα νούμερο από βαριετέ που είχα δει. 



Οι κωμικοί γύριζαν διαρκώς στον διευθυντή της ορχήστρας που βρισκότανε ένα επίπεδο κάτω από τη σκηνή και του έλεγαν "Θα πάρετε ένα πούρο, Οσκαρ;" Εκείνος πλησίαζε και τότε οι κωμικοί έκαναν αστεία σχόλια και το κοινό ξεσπούσε σε γάλια και χειροκροτήματα. Αυτό ήταν! Άρχισα να χτυπώ τα πλήκτρα στη γραφομηχανή: "H Κάθριν Χέπμπορν κέρδισε το "Όσκαρ" για την ερμηνεία της ως Eva Lovelace στο Morning Glory, την τρίτη της ταινία στο Hollywood." Ένιωσα καλύτερα. Μου άρεσε αυτή η έκφραση.»




Μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί συνολικά 2.947 άτομα από την Ακαδημία!Το κόστος του εισιτηρίου ήταν 5$ το 1929 ενώ σήμερα 69$.





Πώς φτιάχνονται τα Όσκαρς; Παρακολούθησε τα παρακάτω βίντεο...





Οι αλλαγές στην εμφάνιση τους μέσα στα χρόνια είναι ελάχιστες..























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube