GLEE: AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

http://happycity-blog.blogspot.gr/2015/03/glee_24.html

Μετά από έξι σεζόν, 121 επεισόδια, και πάνω από 700 τραγούδια, το Glee έγραψε το δικό του κεφάλαιο στο βιβλίο της τηλεοπτικής ιστορίας. 
Μίλησε για χαμένες ευκαιρίες, λάθος επιλογές, την φιλία, τον έρωτα, την διαφορετικότητα και τα όνειρα που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το έκανε με πολύ σωστό τρόπο κατά τη διάρκεια της προβολής του καταφέρνοντας να κρατήσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών γύρω μέχρι το τέλος.
 Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 19 Μαΐου 2009 και στις 20 Μαρτίου 2015 προβλήθηκε το τελευταίο διπλό επεισόδιο.Στη διάρκεια της πρώτης σεζόν του, το Glee απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Μέχρι στιγμής στον ιστοτόπο αξιολόγησης ταινιών και σειρών IMDb έχει σκόρ 6,9/10 και σε έναν παρόμοιο ιστότοπο, το Metacritic, έχει σκορ 77/100. Η σειρά μέχρι στιγμής έχει ανακηρυχθεί υποψήφια για 190 βραβεία, από τα οποία έχει κερδίσει τα 71. Από τις σημαντικότερες υποψηφιότητες τους είναι οι συνολικά 10 υποψηφιότητες τους για Χρυσή Σφαίρα, όπου κέρδισαν 4 απο αυτές και oi 34 υποψηφιότητες τους για τα τηλεοπτικά βραβεία Emmy, όπου απο τις οποίες κέρδισαν τις 5. Η σειρά ήταν υποψήφια και για βραβεία Satellite, People's Choice κλπ. Η σειρά επιλέχθηκε απο το κανάλι FOX να προβληθεί αμέσως μετα το Super Bowl. Το επεισοδιο της σειράς που προβλήθηκε τότε, στις 6 Φεβρουαρίου 2011, σημείωσε την υψηλότερη τηλεθέαση για το κανάλι απο το 2008, καθώς προβλήθηκε απο περίπου 27 εκατομμύρια τηλεθεατές!

Ο παραγωγός της σειράς Ian Brennan έγραψε το Glee βασισμένο στη δική του εμπειρία ως μέλος της χορωδίας του λυκείου Prospect στο Mount Prospect του Illinois. Αρχικά οραματιζόταν το Glee ως ταινία και οχι ως τηλεοπτική σειρα και έγραψε ένα αρχικό προσχέδιο τον Αύγουστο του 2005 υπό την αιγίδα του Screenwriting for Dummies. Ολοκλήρωσε το σενάριο το 2005, αλλά δεν μπορούσε να κεντρίσει ενδιαφέρον για αυτό το πρότζεκ για αρκετά χρόνια, μέχρι που ο Mike Novick, ένας τηλεοπτικός παραγωγός και φίλος του Ian απο το Λός Άντζελες, ήταν μέλος στο ίδιο γυμναστήριο με τον άλλο παραγωγό της σειράς, τον Ryan Murphy και του έδωσε ένα αντίγραφο του σεναρίου του Brennan. 



O Murphy ήταν μέλος στη χορωδία του κολλεγίου του και αισθάνθηκε ότι συνδέεται με το σενάριο. Ο Murphy και ο συνεργάτης στην προηγούμενη σειρα του Nip/Tuck, Brad Falchuk, πρότειναν το Glee να παραχθεί ως μία τηλεοπτική σειρά. Το σενάριο ξαναγράφθηκε και επιλέχθηκε για τηλεοπτική σειρά απο τους αντιπρόσωπους του καναλιού FOX σε διάστημα 15 ωρών από τότε που το παρέλαβαν.Ο Μurphy και ο Falchuk έγιναν διευθυντές παραγωγής της σειράς, o Brennan έγινε συνδιευθυντής παραγωγής και ο Novick παραγωγός. O Brannan, o Murphy και o Flachuk δήλωσαν ότι άρχισαν γράφοντας όλα τα επεισόδια.
Το Glee λαμβάνει χώρα στο μυθιστορηματικό λύκειο William McKinley στη Λάιμα του Οχάιο. Ο Murphy διάλεξε μια μεσοδυτική τοποθεσία καθώς μεγάλωσε στην Indiana και ανακαλεί στη μνήμη του στιγμές απο την παιδική του ηλικία που επισκεπτόταν το λούνα παρκ Kings Island στο Οχάιο.

H σειρά γυρίστηκε σε στούντιο και στο λύκειο Helen Bernstein στο Χόλυγουντ. Ο Murphy δήλωσε ότι δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ την ταινία High School Musical, με την οποία έχει συγκριθεί το Glee, και δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του ειναι το να δημιουργήσει ένα ''μεταμοντέρνο μιούζικαλ'' από το να κάνει μια σειρά στην οποία ξαφνικά οι χαρακτήρες αρχίζουν να τραγουδούν, δημιουργώντας τη με βάση τα πρότυπα του μιούζικαλ Chicago. O Murphy ήθελε η σειρά να αποτελεί μια ''φυγή'' για τους τηλεθεατές, καθώς δήλωσε πως υπάρχουν πολλές σειρές στην τηλεόραση με όπλα, επιστημονικές ή με δικηγόρους να τρέχουν εδώ και εκεί, ενώ αυτή η σειρά αποτελούσε κάτι τελείως διαφορετικό. Ήθελε η σειρά να κεντρίζει το ενδιαφέρον και των νέων, αλλά και των ενηλίκων.

To Glee αν και το γνώριζα, δεν το είχα παρακολουθήσει, ξεκίνησα το 2013 να το και από το πρώτο επεισόδιο ''κόλλησα''!


Στο Glee βρήκαν από το κανάλι αυτό που έψαχναν: διάφορα είδη μουσικής,από ποπ και μιούζικαλ(όπως το Rocky Horror Show,το Grease, το Moulin Rouge και το West Side Story) μέχρι τζάζ και ροκ, τραγούδια και υπέροχες διασκευές του Michael Jackson, της Madonna, της Gaga, της Celine Dion, της Barbra Streisand, Rolling Stones.


Στην σειρά πήραν μέρος ονόματα όπως  της Whoopi Goldberg, της Gwyneth Paltrow, του Ricky Martin, της Britney Spears, του Jeff Goldblum, της Gloria Estefan, της Olivia Newton John, της Kate Hudson, της Sarah Jessica Parker, του John Stamos. 


Το Glee ασχολήθηκε την διαφορετικότητα, τον ρατσισμό, την ομοφυλοφιλία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όσους αντιμετωπίζουν τον χλευασμό και την κακοποίηση από τους συμμαθητές τους  (σε μία συγκεκριμένη περίπτωση ένας μαθητής οδηγήθηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας). Αναφέρθηκε ακόμα στις σχέσεις γονιών-παιδιών, την ανασφάλεια των νέων με την εξωτερική τους εμφάνιση, την εγκληματικότητα των ανηλίκων, την πτώχευση οικογενειών λόγω οικονομικής κρίσης, την οικογενειακή βία και την εφηβική εγκυμοσύνη.Από την άλλη πλευρά μίλησε για την αισιοδοξία, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δείχνουμε στον εαυτό μας & στους άλλους και φυσικά την πραγματοποιηση των όνειρα μας.
 
Τα τραγούδια της σειράς έχουν πουλήσει πάνω από 50.000.000 σινγκλς και αλμπουμς, ενώ το cast έχει ξεπεράσει το ρεκόρ των Beatles (!) για τα περισσότερα ταυτόχρονα singles στο μουσικό chart Billboard Hot 100. Η διασκευή του, εικονικού για τη σειρά, “Don’t Stop Believing” των Journey έχει γίνει πλατινένιο με πωλήσεις πάνω από 1 εκατομύριο, ενώ η διασκευή του “Teenage Dream” της Katy Perry πούλησε ακόμη παραπάνω, φτάνοντας μέχρι το νούμερο 8 στο Billboard Hot 100. Επίσης, πολλά σύγχρονα τραγούδια όπως το “Take A Bow” της Rihanna και το “Rumour Has It” της Adele γνώρισαν μεγάλη αύξηση των πωλήσεών τους, αφού διασκευάσθηκαν στη σειρά. Οι ηθοποιοί της σειράς έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές για την μουσική τους δεινότητα από περιοδικά όπως το Time και το Rolling Stone.

Η σειρά επίσης έχει επαναφέρει στη μόδα τα καλλιτεχνικά προγράμματα στα αμερικάνικα σχολεία που είχαν πέσει σε παρακμή. Πλέον όλο και περισσότεροι μαθητές ασχολούνται στα σχολεία με τη μουσική και το θέατρο, παρακινούμενοι απο το Glee. Αυτό οδήγησε και στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τα προγράμματα αυτά που μέχρι στιγμής λάμβαναν ελάχιστους πόρους από τα κυβερνητικά προγράμματα.

Ο Πέμπτος κύκλος της σειράς ξεκινήσει να προβάλλεται στα μέσα του Σεπτεμβρίου και το τρίτο επεισόδιο, ήταν αφιερωμένο στον Cory Monteith(στην σειρά ήταν ο ''Φιν'') που πέθανε από υπερβολική δόση κοκαΐνης και αλκοόλ, λίγες εβδομάδες πριν!Στην σειρά δεν μάθαμε ποτέ την αιτία του θανάτου του.
Το επεισόδιο-αφιέρωμα είχε αποφασιστεί να γυριστεί πριν τον θάνατο του γιατί σύμφωνα με το σενάριο θα γινόταν στρατιωτικός.Η τραγική ειρωνεία είναι πως από ναρκωτικά πέθανε και ο πατέρας του στην σειρά!!!


Η έκτη και τελευταία σεζόν είχε μόνο 13 επεισόδια.Κατά την γνώμη μου η τελευταία σεζόν ήταν πιο ενδιαφέρουσα από την πέμπτη, στην οποία η ιστορία είχε βασιστεί περισσότερο στην ζωή της Rachel, του Kurt, του Blaine στην Νέα Υόρκη, αφήνοντας τους υπόλοιπους (όσους από το αρχικό καστ είχαν απομείνει) λιγάκι στην απ΄έξω. Όσο για τα νέα μέλη της χορωδίας, δεν είχαν το εκτόπισμα των προκατόχων τους και από ένα σημείο και μετά δεν τους βλέπαμε και τόσο συχνά, κάτι που κατάλαβαν μάλλον αργά.
Φέτος η (τελευταία) σεζόν ήταν πάρα πολύ καλή και μου φάνηκε ότι βιάστηκαν να δώσουν τέλος. Τουλάχιστον επανεμφανίστηκαν όλοι οι αρχικοί πρωταγωνιστές, οχι όμως για πολλά λεπτά, συγκεκριμένα ο Puck και η Quinn, υπήρξαν επεισόδια που δεν είχαν καν ατάκες! Το θέμα είναι ότι φέτος επρεπε να ρίξουν την αυλαία, όχι όμως σε 13 επεισόδια.Οι πρώτες τέσσερις αποτελούνταν από 22 επεισόδια ενώ η πέμπτη από 20.

Δεν θα ''προδώσω'' το φινάλε της σειράς, όμως μπορώ να πω ότι με συγκίνησε και σίγουρα είναι από τις σειρές σίγουρα θα ξαναδώ από την αρχή. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι μας δείχνει μετά από χρόνια τι άλλαξε στην ζωή των κάποιων από των πρωταγωνιστών και όχι όλων.
Η αυλάια μπορεί να έπεσε, όμως το κοινό δεν θα το ξεχάσει...

Δημιουργοί: Ryan Murphy, Brad Falchuk, Ian Brennan


Πρωταγωνιστές:
Arthur "Artie" Abrams (Kevin McHale)
Blaine Devon Anderson (Darren Criss)
Noah "Puck" Puckerman (Mark Salling)
Santana Lopez (Naya Rivera)
Shannon Beiste (Dot-Marie Jones)
William "Will" Schuester (Matthew Morrison)
Kurt Hummel (Chris Colfer)
Rachel Barbra Berry (Lea Michele)
Michael Robert "Mike" Chang, Jr. (Harry Shum, Jr.)
Brittany Susan Pierce (Heather Morris)
Tina Cohen-Chang (Jenna Ushkowitz)
Susan "Sue" Sylvester (Jane Lynch)
Sam Evans (Chord Overstreet)
Quinn Fabray (Dianna Agron)
Finn Hudson (Cory Monteith)
Burt Hummel (Mike O'Malley)
Mercedes Jones (Amber Riley)
Emma Pillsbury (Jayma Mays)
Marley Rose (Melissa Benoist)
Kitty Wilde (Becca Tobin)
Terri Schuester (Jessalyn Gilsig)









































































Facebook Twitter YouTube