«ΕΡΩΤΑΣ & ΕΞΟΥΣΙΑ»: Η 92ΧΡΟΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ, ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΙΕΣ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΚΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ!


λα όσα έζησε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, αποφάσισε να γράψει στο βιβλίο της (κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα) η πρώην σύζυγος του, η 92χρονη Μαργαρίτα Παπανδρέου - Τσαντ. Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Έρωτας και εξουσία» και σίγουρα θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και φυσικά υψηλες πωλήσεις, μιας και αυτό το είναι το ζητούμενο, τα χρήματα.
Αποσπάσματα του βιβλίου δημοσίευσε αποκλειστικά η εφημερίδα «Real News».
Η Μαργαρίτα  Παπανδρέου, περιγράφει γεγονότα από την κοινή τους ζωή και φυσικά αναφέρει και την γυναίκα σκάνδαλο, την «αεροσυνοδό» όπως αποκαλεί την Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου (η οποία κυκλοφορεί σύντομα το δεύτερο βιβλίο της για τον Ανδρέα).

Μπορεί να κατηγορεί την Λιάνη ότι της «κατέστρεψε» τον γάμο, όμως το ίδιο είχε κάνει και εκείνη πολλά πολλά χρόνια πριν.

Η Μαργαρίτα γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν εκείνος ήταν ακόμη νυμφευμένος με την πρώτη του σύζυγο, την Χριστίνα Ρασιά, την οποία τελικά χώρισε για να παντρευτεί την Μαργαρίτα το 1951! 
Στο βιβλίο της γράφει πως ενώ περίμενε να φτάσει ο Ανδρέας στη δεξίωση στο σπίτι ενός Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, ζήτησε να ξεκουραστεί σ' ένα δωμάτιο. Μια ώρα αργότερα η φίλη της μπήκε στο δωμάτιο και της είπε: «Ήρθε… μαζί της!». «Μαζί της; Τι εννοείς; Έχει τρελαθεί τελείως», αναφώνησε εκείνη και έφυγε από την πρεσβευτική κατοικία. Στην επιστροφή τους την άλλη μέρα στο αεροσκάφος είπε στον Ανδρέα: «Για όνομα του θεού, θα μπορούσε να είναι κόρη σου!». «Ναι, δεν είναι πολύ ωραίο;», ήταν η απάντησή του.
 Ο Παπανδρέου, σύμφωνα με την Μαργαρίτα ήταν ένας άπιστος σύζυγος, όμως  πάντα επέστρεφε σ' εκείνη. Μέχρι τη γνωριμία του με την «αεροσυνοδό», στις αρχές του 1986. Η Μ. Παπανδρέου είχε δει τον τρόπο που προσέγγιζε η Δήμητρα τον Ανδρέα ως μέλος του πληρώματος του πρωθυπουργικού αεροσκάφους και προσπαθούσε να την κρατήσει μακριά. Μάταια. 

«Ο Ανδρέας ήταν ένας πιστός σύζυγος, ώσπου γυρίσαμε στην Ελλάδα»... γράφει η Μαργαρίτα Παπανδρέου. «Το χειρότερο από όλα για μένα ήταν ο ενθουσιασμός του Ανδρέα για τη γυναίκα που τον γοήτευε. Αυτός ο "ενθουσιασμός" τον τύφλωνε ως προς την πραγματικότητα, την υπευθυνότητα, την επιχειρηματολογία. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον αλκοολικό. Πώς να κάνεις έναν αλκοολικό να παραδεχτεί πως στ' αλήθεια είναι αλκοολικός; Παρ' όλα αυτά, ο Ανδρέας είχε επίγνωση της αδυναμίας του στο γυναικείο φύλο. Είχε πάει και σε ψυχίατρο πριν παντρευτούμε να το συζητήσει. Ο ψυχίατρος τον ρώτησε αν τον επηρέαζε με κάποιο τρόπο στην επαγγελματική του καριέρα. Οταν απάντησε "όχι", ο φοβερός γιατρός αποκρίθηκε πως δεν έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας».
Η σχέση του Ανδρέα με την Δήμητρα όπως αναφέρει η Μαργαρίτα, δεν ήταν η μόνη εξωσυζυγική που είχε, ήταν πάντως η πιο σοβαρή. Λίγους μήνες αργότερα και η απατημένη σύζυγος βρήκε εραστή, ήταν ένας  Γάλλος αξιωματικός, ο Πιερ, τον οποίο γνώρισε τον την άνοιξη του 1986 σε μια πτήση για την Αμερική. Ηταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γαλλικού Στρατού στο ΝΑΤΟ και έδινε διαλέξεις για το Ευρωπαϊκό Κίνημα Ειρήνης ως μέλος μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης.
«Το πρόσωπό του ήταν σμιλεμένο, είχε τετράγωνο πιγούνι με λακκάκι, ανοικτά καστανά μάτια. Πολύ αρρενωπός. Είχα μπροστά μου έναν Κερκ Ντάγκλας, έναν Κάρυ Γκραντ».
«Αυτή την άνοιξη λαχταρούσα το ρομάντζο στη ζωή μου, ένα νέο ρομάντζο. Το παλιό φάνταζε ανεπανόρθωτο και διαβρωμένο από το παιγνίδι εξουσίας, ανταγωνιστικότητας, συμπόρευσης με τους θεούς του κατεστημένου - και τις "θεές" έξω από αυτό».
Ο Πιερ της ήταν 10 χρόνια νεότερός της, 55 ετών και τον συναντούσε σε Αμερική και Ελλάδα. Ηταν ο φίλος και εραστής της επί δύο χρόνια, οπότε του ζήτησε να διακόψουν επιχειρώντας μια τελευταία προσπάθεια επανένωσης με τον Ανδρέα. Ο Πιερ ήταν πάντα εκεί, όταν τον χρειαζόταν. Εφυγε όταν του το ζήτησε.
 Το 1987 το ζευγάρι ζούσε πια χωριστά και όλη η Ελλάδα ήξερε το «ροζ» σκάνδαλο. Η Μαργαρίτα ζήτησε από τον Ανδρέα να μιλήσουν: «Όταν άνοιξα την πόρτα του σπιτιού, είδα με κατάπληξη πως εκεί ήταν ο Μένιος ο δικηγόρος και ο Κώστας ο ψυχίατρος. Ζήτησα από τον Ανδρέα να τους πει να φύγουν. Απάντησε πως είναι σημαντικό να είναι παρόντες. "Εσύ ζήτησες αυτή τη συνάντηση. Τι θέλεις από μένα;».
Το βλέμμα του ήταν αυστηρό. Ξαφνικά το να πω ότι θέλω διαζύγιο δεν μου φαινόταν σωστό σε αυτό το περιβάλλον. "Προτείνω να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τη σχέση μας και να κάνουμε κάποιες κοινές δημόσιες εμφανίσεις προκειμένου να σταματήσουν τα σχόλια".
«Εχω μια άλλη ιδέα...», αποκρίθηκε αργά ο Ανδρέας. «Θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε πως είμαστε σε διάσταση». Προσπάθησα να μη δείξω κάποια αντίδραση. Ήταν η πρώτη φορά που έλεγε αυτές τις λέξεις. «Ναι», είπα. «Αλλά αυτό θα κρατούσε το θέμα ανοικτό -θα είμαστε ή δεν θα είμαστε μαζί- σαν τηλεοπτικό σήριαλ. Γιατί δεν ανακοινώνουμε ότι απλώς παίρνουμε διαζύγιο;».
«Δεν Θέλω διαζύγιο. Δεν σκοπεύω να πάρω διαζύγιο. Δεν πρόκειται να ξαναπαντρευτώ». «Δεν θέλεις διαζύγιο, αλλά η συμπεριφορά σου με αναγκάζει να το σκέφτομαι», περιγράφει στο βιβλίο. Όσες χλιαρές προσπάθειες επανασύνδεσης ακολούθησαν, δεν απέδωσαν. Το 1988 ο Α. Παπανδρέου αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε στο Χέρφιλντ. Μαζί του ήταν η Δήμητρα.
Για την διάσημη σκηνή με το «νεύμα» του Παπανδρέου στην «αεροσυνοδό», κατά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ, γράφει: «Ο Ανδρέας, ο πρωθυπουργός, ήταν ο εραστής μου, ο σύζυγός μου, ο πατέρας των παιδιών μου, ο σύντροφός μου στις πολιτικές δράσεις. Η κίνησή του ήταν το τελειωτικό χτύπημα- το δηλητηριασμένο βέλος κατευθείαν στο στήθος, στην καρδιά μου. Αλλά τον αγαπούσα ακόμα. Ήταν ο αετός μου και ο δεσμός δεν μπορούσε να διαρραγεί. Ήταν παρ’ όλ’ αυτά και η λύτρωσή μου…». 
Πάτησε πάνω στη φωτογραφία και διάβασε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews!
Ποιά είναι όμως η Μαργαρίτα;
Γεννήθηκε το 1923 στο Όουκ Παρκ του Ιλλινόις των Η.Π.Α.. Γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν εκείνος ήταν ακόμη νυμφευμένος με την πρώτη του σύζυγο Χριστίνα Ρασιά, την οποία τελικά χώρισε για να παντρευτεί την Μαργαρίτα το 1951. Έζησαν αρχικά στη Μινεσότα και αργότερα στην Καλιφόρνια, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και στενός φίλος του μετέπειτα κυβερνήτη της Καλιφόρνια Πατ Μπράουν.

 Το 1959-1960 η Μαργαρίτα Παπανδρέου συνόδευσε τον άντρα της στην επίσκεψή του στην Γιουγκοσλαβία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάρει χορηγίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Γκούγκενχαϊμ και Φουλμπράιτ για να μελετήσει το οικονομικό σύστημα της χώρας. Στη Γιουγκοσλαβία το ζεύγος φιλοξενήθηκε από τον ηγέτη της χώρας Στρατάρχη Τίτο, με τον οποίο συνδέθηκαν φιλικά.\
Με τον Ανδρέα Παπανδρέου απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο Παπανδρέου.
Μετά την μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα το 1961, η σχέση τους πέρασε κρίση καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ερωτική σχέση με την Έπη Σκιαδαρέση, τη νεαρή σύζυγο του γνωστού μηχανικού και εργολάβου Γιώργου Σκιαδαρέση, που ήταν παλιός συμμαθητής του στο Κολλέγιο Αθηνών. Το θέμα πήρε και μεγάλες πολιτικές διαστάσεις όταν το 1964 η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου ανέθεσε το καινούριο σχέδιο πόλεως της Πάτρας στον Γιώργο Σκιαδαρέση.
 Παρ'όλα αυτά, μετά την επιβολή της Χούντας των συνταγματαρχών η Μαργαρίτα Παπανδρέου κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά για να μπορέσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του συζύγου της τον Δεκέμβριο του 1967, με τον οποίο στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Στοκχόλμη της Σουηδίας και μετέπειτα στο Τορόντο του Καναδά.
Στην Στοκχόλμη ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ερωτική σχέση με την Σουηδέζα ηθοποιό και τηλεπαρουσιάστρια Ragna Nyblom, με την οποία μάλιστα απέκτησε και μία κόρη εκτός γάμου, αλλά συνέχισε να είναι επίσημα παντρεμένος με την Μαργαρίτα.
Μεταπολιτευτικά, η σχέση του ζεύγους συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αρχικά ερωμένη την ανηψιά του Αριστοτέλη Ωνάση Μαριλένα Πατρονικόλα και στη συνέχεια την αεροσυνοδό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους Δήμητρα Λιάνη.
Τελικά η Μαργαρίτα Παπανδρέου συμφώνησε να δώσει διαζύγιο ώστε να παντρευτεί ο Ανδρέας Παπανδρέου την Δήμητρα Λιάνη.
Ίδρυσε και διετέλεσε για οχτώ χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.). Έλαβε ενεργό μέρος σε γυναικεία θέματα και θέματα ειρήνης. Είναι επίσης συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube