Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Β' ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΖΑΦΕΙΡΕΝΙΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΤΗΣ Μ' ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ


Βασίλισσα Ελισάβετ Β' γιορτάζει το ζαφειρένιο Ιωβηλαίο της, τα 65 της χρόνια δηλαδή στον Βρετανικό θρόνο, ενώ κατέχει ήδη τον τίτλο του γηραιότερου ενεργού μονάρχη! Τον Σεπτέμβριο του 2015 κατέρριψε και το ρεκόρ της μακροβιότητας στον θρόνο, το οποίο κατείχε μέχρι τότε η προ προ γιαγιά της, η Βασίλισσα Βικτωρία. 
Η 90χρονη Ελισάβετ στέφθηκε Βασίλισσα, το 1952 σε ηλικία 25 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ', που πέθανε στα 56 του χρόνια.


Η επέτειος θα γιορταστεί φυσικά σε όλη τη χώρα, με 41 κανονιοβολισμούς κλπ.


Για την ξεχωριστή αυτή επέτειο κόπηκαν ειδικά αναμνηστικά χρυσά νομίσματα των πέντε στερλινών και των 1.000 στερλινών, βάρους ενός κιλού, που πωλούνται αντί 50.000 στερλινών έκαστο, πάνω στα οποία χαράχτηκε η φράση που είχε πει στην ομιλία της για τα 21α γενέθλια της: «'Ολη μου η ζωή, είτε είναι μεγάλη είτε σύντομη, θα αφιερωθεί στην υπηρεσία σας». Τα λόγια αυτά τα είχε πει στην περιοδεία που πραγματοποιούσε στο Κέιπ Τάουν μαζί με τους γονείς της και την μικρότερη αδελφή της.


Τα Βρετανικά ταχυδρομεία, κυκλοφόρησαν επίσης και γραμματόσημο των πέντε στερλινών στο γαλάζιο χρώμα του ζαφειριού. Ο συγκεκριμένος πολύτιμος λίθος συμβολίζει τα 65 χρόνια παραμονής στο θρόνο.



Χθες δημοσιοποιήθηκε και το πορτρέτο της Βασίλισσας, όπως τη φωτογράφησε ο David Bailey. Στη φωτογραφία φοράει κοσμήματα (χρονολογούνται από το 1850) που ήταν δώρο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄στον γάμο της το 1947, ένα γαλάζιο φόρεμα και ένα περιδέραιο φτιαγμένο από δεκαέξι μεγάλα ζαφείρια γύρω από τα οποία υπάρχουν μικρά διαμάντια, συνδυασμένο φυσικά με το ίδιο ζευγάρι κρεμαστά σκουλαρίκια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube