''I, TONYA'': EΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΓΚΟ ΡΟΜΠΙ




την ταινία «Εγώ, η Τόνια», η Μαργκό Ρόμπι υποδύεται την Αμερικανίδα πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικού πατινάζ, Τόνια Χάρντινγκ, σε σκηνοθεσία του Κρεγκ Γκιλεσπι.
Η ταινία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, την καλύτερη περίοδο για τα Όσκαρ.







Το σκάνδαλο

Η Τόνια Χάρντινγκι έμεινε στην ιστορία  του καλλιτεχνικού πατινάζ ως την αθλήτρια που τραυμάτισε την αντίπαλο της για να πάρει το χρυσό μετάλλιο.



Στις 6 Ιανουαρίου του 1994, κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου πρωταθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια Νάνσι Κέριγκαν ήταν το απόλυτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε η ίδια αλλά και οι χιλιάδες θαυμαστές της. 



Η Κέριγκαν ολοκληρώνοντας την προπόνηση της στο Κόμπο Χολ του Ντιτρόιτ, δέχτηκε επίθεση από άγνωστο που την χτύπησε με μεταλλικό σωλήνα στα γόνατα, αναγκάζοντάς την να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

«Γιατί, εμένα;» αναρωτιόταν η διάσημη πρωταθλήτρια, μέχρι να την σηκώσει ο πατέρας της με σπασμένα τα γόνατα και να την μεταφέρει στα αποδυτήρια.




Η συγκεκριμένη σκηνή έπαιζε για όπως ήταν αναμενόμενο για μέρες ως πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δίκτυα.Ποιος όμως είχε κάνει κάτι τόσο απαίσιο;
Η Τόνια Χάρντινγκ κέρδισε το μετάλλιο και λίγες ημέρες μετά την σοκαριστική επίθεση, οι αρχές κατέληξαν στο ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί από τον σύζυγο της Χάρντινγκ, Τζεφ Τζιλούλι, ο οποίος προσέλαβε κάποιον μπράβο με την εντολή να σπάσει τα πόδια  της Νάνσι.
Ο Τζεφ Τζιλούλι κρίθηκε ένοχος ως συνεργός στην επίθεση, το ίδιο και ο Σάουν Εκχαρντ, ο σωματοφύλακας της Χάρντινγκ, ενώ συνέλαβαν και τον Σέιν Σταντ, που χτύπησε την Κέρινγκαν όπως και ο θείος του, Ντέρικ Σμιθ, που οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν.



Η Χάρντινγκ, η οποία υπήρξε πρωταθλήτρια κόσμου το 1991 και τέταρτη στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992, δήλωσε ένοχη και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή και 500 ώρες κοινωνική εργασία, υποχρεώθηκε σε ψυχιατρική παρακολούθηση και της επιβλήθηκε πρόστιμο 160.000 δολαρίων και η ομοσπονδία της αφαίρεσε τον τίτλο του πρωταθλήματος.



Η δικαίωση για την Νάνσι Κέριγκαν ήρθε δύο μήνες αργότερα όταν βρέθηκε και πάλι «απέναντι» στην Χάρντινγκ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ η εμφάνιση της Τόνια της εξελίχθηκε σε πανωλεθρία κατακτώντας την 8η θέση.



Η Τόνια Χάρντινγκ άφησε πίσω της το καλλιτεχνικό πατινάζ και το έριξε στο μπόξινγκ, κάνοντας το ντεμπούτο της το 2003, ενώ μόλις ένα χρόνο μετά σταμάτησε όπως είπε του προβλήματος είχε με το άσθμα.

Είχε παντρευτεί τον Γκίλοουλι σε πολύ μικρή ηλικία, το 1990 και πήραν διαζύγιο το 1993. Πριν χωρίσουν, πούλησαν το sex tape τους στο Penthouse κερδίζοντας 200.000$ ο καθένας. 
Tο 1995 πήρε το δεύτερο διαζύγιό της ενώ το 2010 παντρεύτηκε  τον 42χρονο Τζόζεφ Τζενς Πράις.
Τον Φεβρουάριο του 2011 γέννησε τον γιο τους και σήμερα ζει σε αγροτική περιοχή του Όρεγκον.

Η Νάνσι Κέριγκαν συνέχισε το πατινάζ όχι όμως σε διαγωνιστικό επίπεδο. Τη δεκαετία του ’00 εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό διαγωνισμό ''Skating with Celebrities'' ενώ έπαιξε  έναν μικρό ρόλο στην ταινία ''Blades of Glory''. Από το 2004 είχε μπει στο ''United States Figure Skating Hall of Fame''.
To 2008 τιμήθηκε από το  ''Ice Theatre of New York''.
Το 1995 παντρεύτηκε τον ατζέντη της Τζέρι Σόλομον και έγινε τρεις φορές μητέρα(ο σύζυγος της έχει ακόμη έναν γιο), το 1996 γέννησε τον Matthew, το 2005 τον Brian και το 2008 την Nicole. Σήμερα ζει με την οικογένειά της στη Βοστώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube