20 ΧΡΟΝΙΑ ''BELIEVE'': ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΤΑ ΡΕΚΟΡ, ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ, ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ ΚΑΙ ΤΟ AUTOTUNE



 70χρονη θρυλική Cher έχει κερδίσει βραβεία όπως Όσκαρ, Grammy, Emmy, 4 Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο από το φεστιβάλ των Καννών και ένα People's Choice Award για το έργο της στην μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Λίγο πριν το τέλος του 1998 η Σερ γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της. Ήταν με άλμπουμ "Believe" το οποίο ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο και σημείωσε αναπάντεχη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, με συνολικές πωλήσεις που σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα. 

Το ''Βelieve'' είχε καθαρά χορευτικό ήχο και πήρε αμέσως διθυραμβικές κριτικές.
Το 23ο studio άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας-τραγουδοποιού και κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου 1998 από την Warner Bros. Records. Πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα(!) και θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος στην καριέρα της Σερ αλλά και ένας από τους εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών. Tο ομώνυμο single μπήκε στη λίστα με τα 30 πιο εμβληματικά και εμπορικά επιτυχημένα singles όλων των εποχών! 

Η RIAA το επικύρωσε ως τετραπλά πλατινένιο στην Αμερική για πωλήσεις πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα, σύμφωνα με τις 23 Δεκεμβρίου, 1999. 

Το άλμπουμ έλαβε 3 υποψηφιότητες για βραβεία Grammy, μεταξύ των οποίων "Δίσκος της χρονιάς", "Καλύτερο ποπ άλμπουμ" και "Καλύτερη χορευτική ηχογράφηση" για το single "Believe" το οποίο και κέρδισε το βραβείο. 




Μετά τις αρνητικές κριτικές για τον δίσκο ''It's a Man's World'', η Warner Bros. συζήτησε με την Cher την ηχογράφηση ενός dance album. Εκείνη ξεκίνησε να δουλεύει στο ''Believe'' το καλοκαίρι του 1998 στο Λονδίνο, συναντώντας τους παραγωγούς Mark Taylor και Brian Rawling, αλλά και άλλους. Το τραγούδι "Believe" γράφτηκε αρχικά από τους Brian Higgins, Matt Gray, Stuart McLennen και Tim Powell και κυκλοφορούσε ως ένα ανεπιθύμητο ντέμο για πολύ καιρό από την Warner. 

Ο Mark Taylor είπε "Σε όλους άρεσε το ρεφρέν, αλλά όχι το υπόλοιπο τραγούδι. Αφού ήδη είχαμε γράψει άλλα τραγούδια με την Σερ, ο Rob μας ζήτησε να το βελτιώσουμε. Συμμετείχαν και οι Steve Torch και Paul Barry, και τελικά το τραγούδι ολοκληρώθηκε".



Η Σερ στον δίσκο φαίνεται έντονα επηρεασμένη από τον θάνατο του Sonny Bono σε δυστύχημα, νωρίτερα την ίδια χρονιά. Το τραγούδι ''Believe'' μάλιστα είναι αφιερωμένο σε αυτόν.


Το 1999, το άλμπουμ έλαβε 2 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, καθώς και 1 υποψηφιότητα για το πρώτο single, την οποία κέρδισε. Στην διάρκεια του 1999 και του 2000 η Cher ήταν υποψήφια, και κέρδισε, σε πολλά βραβεία, όπως το Billboard Music Award για την "Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς".



 To Autotune


Το άλμπουμ περιέχει ένα καινούριο μουσικό προσανατολισμό για την τραγουδίστρια, υπάρχει χρήση κωδικοποιητή φωνής και τεχνητής επεξεργασίας. Το Autotune, ένα λογισμικό που διορθώνει τις εκτός τόνου ερμηνείες και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε ηχογραφήσεις αλλά και σε ζωντανές ερμηνείες μέσα από ένα ειδικό μηχάνημα.
Στη περίπτωση της Cher - η οποία διαθέτει μια εξαιρετική φωνή με τεράστιες δυνατότητες ακόμα και σήμερα- το Autotune χρησιμοποιήθηκε για μόνο για εφέ στην ερμηνεία του κομματιού που έκαναν την φωνή της να ακούγεται τελείως διαφορετικά από κάθε άλλο τραγούδι. 

Οι παραγωγοί του κομματιού διαπίστωσαν πως αν ρυθμίσουν το λογισμικό με συγκεκριμένο τρόπο τη στιγμή που η Cher ηχογραφούσε στο στούντιο, το αποτέλεσμα θα ήταν να ακούγεται με έναν ιδιαίτερο ρομποτικό τόνο.
Και τα κατάφεραν, μια χαρά,
κρατώντας όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η καινοτομία αυτή ονομάστηκε ''Cher effect'', και στα χρόνια που ακολούθησαν βρήκε εφαρμογή σε πολλές μεγάλες επιτυχίες, όπως το Blue των Eiffel 65 που είχε σχεδόν εξολοκλήρου ηχογραφημένο έτσι. 




To τραγούδι ''Believe'', τα charts & οι δυο εκδοχές του βίντεο

Με αυτό το single κατάφερε να γίνει η μοναδική καλλιτέχνης με χρονική διαφορά 33 ετών ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο #1 single της στο Hot 100 Chart της Αμερικής. Επιπλέον είναι η μοναδική καλλιτέχνης με Top 10 επιτυχίες στο Billboard Chart των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάθε μία από τις προηγούμενες 6 δεκαετίες (60s, 70s, 80s, 90s, 00s, 2010s).

Το single πούλησε πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα, έφτασε στο νούμερο ένα σε 25 χώρες και κατέχει μια θέση στα σίνγκλς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Στα Βρετανικά charts έμεινε επί επτά ολόκληρες εβδομάδες και μέχρι σήμερα παραμένει το τραγούδι με το ρεκόρ των περισσότερων πωλήσεων στη Μεγάλη Βρετανία, από γυναίκα καλλιτέχνιδα. 

Την παραγωγή του κομματιού ανέλαβαν οι βετεράνοι dj Junior Vasquez και Todd Terry ενώ ολόκληρου του άλμπουμ ο Mark Taylor. 

Από το ίδιο άλμπουμ το Μάρτιο του 1999 ξεχώρισε και το "Strong Enough" που μπήκε στα πέντε πρώτα της Μεγάλης Βρετανίας. 

Το καλoκαίρι του 1999 η Cher αποφάσισε να κάνει περιοδεία μετά από αρκετά χρόνια αποχής από ζωντανές εμφανίσεις. Η "Do you Believe?" περιοδεία κράτησε αρκετούς μήνες σε ΗΠΑ και Καναδά και θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη. Η ΗΒΟ μαγνητοσκόπησε και πρόβαλε το show "Cher: Live in Concert - From the MGM Grand in Las Vegas" που ήταν το πρόγραμμα με την υψηλότερη τηλεθέαση της δεκαετίας για τον σταθμό.

To βίντεο του «Believe» σκηνοθετήθηκε από τον Nigel Dick σε δυο εκδοχές, με πιο γνωστή την δεύτερη που είναι και η επίσημη.

Με αφορμή την 20η επέτειο από την κυκλοφορία του δίσκου, η Warner Bros ανακοίνωσε ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2018, θα κυκλοφορήσει για πρώτη και σε βινύλιο.










Tracklist

1Believe3:59
2The Power3:56
3Runaway4:46
4All Or Nothing3:57
5Strong Enough3:43
6Dov'e L'Amour4:18
7Takin' Back My Heart4:32
8Taxi Taxi5:03
9Love Is The Groove4:30
10We All Sleep Alone5:10

Credits

  • Producer – Brian Rawling (tracks: 1, 3 to 7), Junior Vasquez (tracks: 2), Mark Taylor (tracks: 1, 3 to 7),Todd Terry (tracks: 8 to 10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube