ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ;



Το καρπούζι, είναι το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο και εκτός από υπέροχη γεύση και δροσιά,  προσφέρει πάρα στον οργανισμό μας, καθώς περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.



Το καρπούζι φυσικά περιέχει κυρίως νερό κατά 90%, άρα μας ενυδατώνει. Εκτός όμως της περιεκτικότητάς του σε πολύ νερό είναι και πλούσιο και σε βιταμίνες Α,C,B6, κάλιο, βήτα καροτίνη και σε φυτικές ίνες, ενώ περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και ζάχαρη (περίπου 5%) ενώ έχει χοληστερόλη και λίπη και αυτό ακριβώς είναι και το ατού του για την υγεία μας.
Η καροτίνη ειδικά αλλά και το λυκοπένιο το οποίο περιέχει σε μεγάλες ποσότητες είναι ισχυρές αντιοδειδωτικές ουσίες και μας προστατεύουν από καρδιακά και καρκίνους.
Η Β6 βιταμίνη βοηθάει στην καταπολέμηση της φοβίας και του άγχους και μας χαλαρώνει, μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία.




Η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή όραση και στο καλό ανοσοποιητικό σύστημα όπως και η βιταμίνη C η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση της γήρανσης των κυττάρων και του καρκίνου.
Το κάλιο το οποίο είναι πλούσιο στο καρπούζι βοηθάει να έχουμε υγιή καρδιά, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου χωρίς παρενέργειες και ασθένειες.




Η εσωτερική σάρκα του καρπουζιού είναι κόκκινη (όπως και στις ντομάτες) λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λυκοπένιο, μία ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τον οργανισμό κυρίως από τον καρκίνο του προστάτη. Παρόλα αυτά ίσως κάποιος δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν ποικιλίες καρουζιών με κίτρινη, πορτοκαλί και άσπρη εσωτερική σάρκα, ενώ τα καρπούζια δεν είναι πάντα στρογγυλά - υπάρχουν καρπούζια σε σχήμα κύβου που παράγονται στην Ιαπωνία.



 πηγή: en-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube