33 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΒEVERLY ΗILLS 90210: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ




σοι είμαστε γύρω στα 30+ μεγαλώσαμε με την νεανική σειρά «Beverly Hills 90210» και γίναμε φανατικοί τηλεθεατές! Πέρασαν κιόλας 33(!) ολόκληρα χρονιά από την προβολή του πρώτου επεισοδίου και μπορώ να παραδεχτώ πως μου φαίνεται σαν χθες που το παρακολουθούσα, στις αρχές - αν δεν κάνω λάθος- Σαββατοκύριακα και στην συνέχεια κάποια μέρα μέσα στην εβδομάδα από το Μega Channel.  

Δείτε ακόμη: BΕVERLY HILLS 90210: Η ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ «LIFETIME» ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΕΙΡΑ!



Tο «Beverly Hills 90210» ήταν μια ενδιαφέρουσα νεανική σειρά με πρωταγωνιστές έφηβους μαθητές γυμνασίου οι οποίοι ζούσαν στις πλούσιες γειτονιές του Beverly Hills. 
Στο πρώτο επεισόδιο γνωρίσαμε αρχικά τα δίδυμα αδέλφια Γουολς, Μπρέντα & Μπράντον που προσπαθούσαν να προσαρμοστούν σ' ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχαν συνηθίσει στην Μινεσότα.  


Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα για εκείνους, αφού ένιωθαν «επαρχιώτες» στην αρχή, σε σχέση φυσικά με τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα του Λυκείου του Γουέστ Μπέβερλι! 

Τα παιδιά δοκιμάστηκαν μέσα από πληθώρα καταστάσεων: έγινα φίλοι, εχθροί, ερωτεύτηκαν, χώρισαν, τα ξαναέφτιαξαν, σπούδασαν, παντρεύτηκαν (κάποιοι από αυτούς) και μέσα από ατελείωτες κρίσεις κατάφεραν στο τέλος να βγουν πιο ώριμοι και δυνατοί με  την φιλία τους να υπερνικά όλα τα εμπόδια. 
Συμπέρασμα: η φιλία & ο έρωτας δεν έχουν να κάνουν με τα χρήματα!



Η σειρά μέσα από τα 293 επεισόδιά της αναδείκνυε διάφορα θέματα όπως ο βιασμός, τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός, ο ιός του AIDS, η ανορεξία, τα δικαιώματα των ζώων, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, αμβλώσεις, η ενδοοικογενειακή βία κλπ. Θέματα τα οποία δεν είχε θίξει άλλη τηλεοπτική νεανική σειρά μέχρι τότε. 
Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην επιρροή που άσκησε στην νεολαία της εποχής, κάνοντας αγόρια & κορίτσια να «αντιγράφουν» τα ρούχα, τα χτενίσματα, τα κουρέματα, τις ατάκες & το στυλ των πρωταγωνιστών! 
Υπέροχα νεανικά και σχολικά χρόνια...



Στις 4 Οκτωβρίου του 1990 προβλήθηκε στην τηλεόραση από το κανάλι «Fox» το πρώτο επεισόδιο της θρυλικής πια σειράς «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς», η επιτυχία και κατά συνέπεια η απήχηση ήταν τόσο μεγάλη που ήταν υποψήφια για «Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Σειράς» για την περίοδο 1992-1993, τα υπόλοιπα ανήκουν στην τηλεοπτική ιστορία.
Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 17 Μαΐου 2000!
Το 2008 το κανάλι «CW»  ξεκίνησε να προβάλει μια σύγχρονη εκδοχή της σειράς με τίτλο «90210», η οποία ολοκληρώθηκε σε πέντε κύκλους, με την J.Garth, την T.Spelling και την S.Doherty να έχουν κάποιες γκέστ εμφανίσεις. 




Στο τηλεοπτικό δίκτυο «mylifetime» προβλήθηκε λόγω της 25ης επετειου η τηλεταινια  Η παρέα του Μπέβερλι επέστρεψε κατά κάποιο τρόπο στις οθόνες για «The Unauthorized Beverly Hills, 90210 Story» με όλα όσα συνέβησαν  κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς.



Οι κεντρικοί χαρακτήρες

Ο Jason Prestley (σεζόν 1η-9η, γκεστ στην 10η σεζόν) ήταν ο Brandon Walsh, γιος του Jim & της Cindy Walsh.Έντιμος, καλόκαρδος, απίστευτα κοινωνικός, ηθικός και ερωτιάρης όταν δεν έγραφε στην σχολική εφημερίδα αλλά και εξαιρετικά δημοφιλής στην παρέα. 
Η Shannon Doherty (σεζόν 1η-4η) ήταν η Brenda Walsh, η αδελφή του Brandon. Όμορφη (αλλά όχι καλλονή), έξυπνη, το ''κορίτσι του μπαμπά'', με αρχές και ηθικές αξίες, αιώνια ερωτευμένη με τον μελαγχολικό (και γκομενάκια Dylan). 



Η Jennie Garth (σεζόν 1η-10η) ήταν η πλούσια και πανέμορφη Kelly Τaylor, ετεροθαλής αδελφή του David. Το απόλυτο κορίτσι σύμβολο της πολυτέλειας με προβλήματα στην οικογένεια και η μοναδική που βίωσε τις χειρότερες καταστάσεις στην σειρά,  ναρκωτικά, ξυλοδαρμοί, δυο βιασμοί, μέχρι που κάποια στιγμή ευτυχώς τα πράγματα έφτιαξαν.  Δεν υπήρχε αγόρι της εποχής που να μην την είχε ερωτευτεί, πως θα μπορούσε να μην το κάνει άλλωστε...

Η Tori Spelling (σεζόν 1η-10η) ήταν η λιγάκι αφελής παρθένα (για πάρα πολλά επεισόδια) Donna Martin. Υπήρξε το σκυλάκι της Kelly και ήταν φυσικά από τις πλούσιες της παρέας . Μπορεί να ήταν «αγνή», είχε όμως τα φλερτ της άσχετα που δεν έκαναν σεξ. Ο ερωτάς της ήταν όμως ο David που στο τέλος της σειράς τον παντρεύτηκε κιόλας. 

Ο Brian Austin Green (σεζόν 1η-10η) ήταν ο David Silver, ο οποίος ήταν ένα χρόνο μικρότερος από τους άλλους και λάτρευε εκτός από την παρθένα Ντόνα και την μουσική. Έδινε μια χαρούμενη νότα με τις αταξίες του και γενικά ήταν από τους συμπαθείς χαρακτήρες της της σειράς.

O Ian Ziering (σεζόν 1η-10η) ήταν ο αγαθός, πλούσιος, κεφάτος, ειλικρινής & γκομενιάρης Steve Sanders. O πρώτος γκόμενος της Kelly, στην συνέχεια o κολλητός του Brandon. Περνούσε πάντα καλά και είχε όποια ήθελε για να πάει βόλτα με τα απίθανα αμάξια του.

Ο Luke Perry (σεζόν 1η–6η & 9η–10η) ήταν ο μελαγχολικός, ιδιόρρυθμος & γόης Dylan McKay.Τα έφτιαξε με τις κολλητές Κelly & Βrenda, έκανε  άπειρες ώρες surfing (ειδικά στην Μπάχα) και πολλές φορές σε έκανε να βαριέσαι.

Η Gabrielle Carteris (σεζόν 1η-5η, γκεστ σε 6η, 8η, 10η) ήταν η γλυκιά & ρομαντική Εβραία Andrea Zuckerman, η καλύτερη μαθήτρια στο West Beverly Hills High School, η οποία υπήρξε και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας (''West Beverly Blaze'') του σχολείου. Έγινε η κολλητή φίλη του Brandon Walsh σχεδόν αμέσως.
Στόχος της Andrea στο γυμνάσιο ήταν να καταφέρει να μπει  στο Πανεπιστήμιο Yale και να τα έχει όλα προγραμματισμένα! 
Ήταν η πρώτη από την παρέα που παντρεύτηκε (αν και δεν είχε αίσιο τέλος ο γάμος της με τον Jesse) και έγινε μητέρα.



Η Τifani Thiessen (σεζόν 5η-9η, γκεστ στην 10η)ήταν η τόοοσο σέξυ, όμορφη & πανούργα οικογενειακή φίλη των Walsh, Valerie Malone. Λάτρευε να τους κάνει μπάχαλο, να χωρίζει ζευγάρια, να κάνει σεξ και σχέση με όποιον της άρεσε και τα έφτιαξε σχεδόν με όλους τους άντρες της σειράς!



Λεπτομερειες για την σειρά που μάλλον δεν γνωρίζεις

1) Το Μπέβερλι Χιλς 90210 ίσως να μην γινότανε  ποτέ σειρά και να έμενε για πάντα ίσως στο συρτάρι του Aaron Spelling, αν η κόρη του Τόρι δεν έβρισκε το σενάριο τυχαία στα πράγματα του μπαμπά της.

2) Ένας από τους αρχικούς τίτλους της σειράς ήταν «Class of Beverly Hills».

3) Το όνομα της εταιρείας παραγωγής «Torand Productions» προέρχεται από τα ονόματα των δυο παιδιών του Spelling, Tori και Randy.

4) Ο χαρακτήρας του David Silver (αλλά & Scott Scanlon για μια σεζόν) είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που αν και στα πρώτα επεισόδια ήταν ο μικρότερος ηλικιακά από τους υπόλοιπους (πήγαινε στο γυμνάσιο), αποφοίτησε μαζί τους! 


5) Η Jennie Garth για τον ρόλο της Kelly Taylor πέρασε από ακρόαση πέντε φορές και ήταν η πρώτη που επέλεξαν από το καστ.

6) Η Gabrielle Carteris πίστευε πως ήταν αρκετά μεγάλη για τον ρόλο της μαθήτριας  Andrea Zuckerman. Ήταν 29 ετών και υποδυόταν την 19χρονη! Αν και εκείνη πίστευε πως θα μπορούσε να υποδυθεί την Μπρέντα, οι παραγωγοί θεώρησαν ότι θα ήταν η καλύτερη για τον ρόλο της Andrea. Θα συμφωνήσω μαζί τους... 

7) Η Tori Spelling (ξέρεις, η κόρη του διάσημου τηλεοπτικού παραγωγού Aaron Spelling) πέρασε από οντισιόν για τη σειρά, χρησιμοποιώντας το όνομα Tori Mitchell για το ρόλο της Kelly Taylor, αλλά τελικά την αναγνώρισαν και θεώρησαν τον ρόλο της Donna Martin ιδανικό για εκείνη.

8) Ο ηθοποιός Lyman Ward υποδύθηκε τον Jim Walsh στο πιλοτικό επεισόδιο, αλλά αντικαταστάθηκε από τον James Eckhouse, οι σκηνές κόπηκαν και γυρίστηκαν εκ νέου. Η Kristin Dattilo είχε επιλεγεί αρχικά για τον ρόλο της Brenda Walsh, όμως όπως γνωρίζεις την δίδυμη αδελφή του Μπράντον υποδύθηκε η Shannen Doherty! Η Dattilo έκανε μια έκτακτη εμφάνιση ως Melissa Coolidge, σ' ένα επεισόδιο του πρώτου κύκλου.

9) Ο Luke Perry είχε περάσει από την οντισιόν για το ρόλο του Steve Sanders, αλλά ο ρόλος πήγε τελικά στον Ian Ziering. Ο ρόλος του Dylan McKay που υποδύθηκε ο Perry, δεν υπήρχε στο αρχικό κάστ της σειράς και τον είδαμε πρώτη φορά στο  δεύτερο επεισόδιο και θα έκανε μια έκτακτη εμφάνιση για δυο το πολύ επεισόδια. Οι παραγωγοί της FOX δεν τον ήθελαν να συνεχίσει στη σειρά, όμως ο Aaron Spelling δεν είχε την ίδια γνώμη, κάνοντας τον ρόλο του μόνιμο!

10) Στην πρώτη σεζόν υπήρξαν αλλαγές σε ονόματα και ηθοποιούς κατά την διάρκεια της σειράς. Όταν η Donna προσπαθεί για να γίνει D.J. στο σχολείο, αναφέρεται ως Donna Morgan. Σ' όλη τη διάρκεια σόου, το όνομά της είναι Donna Martin! Εκτός απ' αυτό στην πρώτη σεζόν το όνομα της μητέρα της Donna ήταν Nancy Martin και την έπαιζε  η ηθοποιός Jordana Capra. Στην επόμενη σεζόν το όνομά της έγινε του Felice Martin και τον ρόλο τον πήρε η Katherine Cannon.

11) Στο πιλοτικό επεισόδιο, τον ρόλο της Jackie Taylor για πρώτη φορά έπαιξε η Pamela Galloway και στη συνέχεια η Ann Gillespie μέχρι το τέλος της σειράς. 




Οι ηλικίες των πρωταγωνιστών σήμερα:

  • Jason Priestley(Brandon)-46
  • Shannen Doherty(Brenda)-44
  • Jennie Garth(Kelly)-43
  • Ian Ziering(Steve)-51
  • Gabrielle Carteris(Andrea)-54
  • Luke Perry(Dylan)-48
  • Brian Austin Green (David)-42
  • Tori Spelling(Donna)-42
  • Tiffani Amber Thiessen(Varelie)-40
  • Kathleen Robertson(Clare)-42
  • Hilary Swank(Carly)-41
  • Vincent Young(Noah)-51
  • Lindsay Price(Janet)-38
  • Vanessa Marcil(Gina)-46




Οι τηλεθεάσεις

Σεζόν 1η: 14,2 εκ.
Σεζόν 2η: 17,6 εκ.
Σεζόν 3η: 18,3 εκ.
Σεζόν 4η: 21,7 εκ.
Σεζόν 5η: 14,7 εκ.
Σεζόν 6η: 14,5 εκ.
Σεζόν 7η: 13,2 εκ.
Σεζόν 8η:  11,4 εκ.
Σεζόν 9η:    9,7 εκ.
Σεζόν 10η: 8,33 εκ.






Το Entertainment Weekly κατέταξε το σόου στην 20η θέση της λίστας των 100 κορυφαίων τηλεοπτικών σειρών τα τελευταία 25 χρόνια. Το ίδιο περιοδικό έδωσε στην μουσική των τίτλων τη θέση 15 στη λίστα του «TV theme songs» των τελευταίων 25 ετών!


Την δέκατη σεζόν μειώθηκαν κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια οι τηλεθεατές ανά επεισόδιο (σύμφωνα μ' ένα θέμα της Us Weekly τον Μάιο του 2000). 
Οι βαθμολογίες ήταν μικρός σε σύγκριση με προηγούμενες εποχές. Οι θεαματικότητες ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές κάτι που μαζί με το υψηλό κόστος (το οποίο ήταν το μεγαλύτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες σειρές της Fox) οδήγησε την παράγωγη να δώσει πρόωρο τέλος με το τελευταίο γύρισμα να πραγματοποιείται τον Ιανουάριο του 2000. 



Αν και υπήρξαν πολλές αλλαγές στο καστ, πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν συντονισμένοι για να παρακολουθήσουν το τελευταίο επεισόδιο που προβλήθηκε τον Μάιο του 2000. Όλο το αρχικό καστ εμφανίστηκε στο φινάλε της σειράς, εκτός από την Shannen Doherty και τον Douglas Emerson (έπαιζε τον Scott Scanlon την πρώτη σεζόν)
Η Tiffani Thiessen επέστρεψε επίσης στο φινάλε της σειράς.




Το «Beverly Hills 90210» και τα δέκα χρόνια της προβολής του είχε (και συνεχίζει να έχει) φανατικούς θαυμαστές, κάτι που «εκμεταλλεύτηκαν»
διάφορες εταιρείες δημιουργώντας προϊόντα εμπνευσμένα από τους διάσημους πρωταγωνιστές της σειράς.
Από αρώματα και μπλουζάκια μέχρι αφίσες και κούκλες!

















Το Reboot




Ο Ian Ziering (Steve), η Gabrielle Carteris (Andrea), η Jennie Garth (Kelly), ο Jason Priestley (Brandon), η Shannen Doherty (Brenda), η Tori Spelling (Donna), και ο Brian Austin Green (David) επέστρεψαν στους χαρακτήρες που τους έκαναν παγκόσμιους σταρς στις 7 Αυγούστου 2019 σε ένα διαφορετικό σικουέλ.


Mπορεί το 'BH 90210' να τα πήγε σχετικά καλά με τα ποσοστά της τηλεθέασης και από τα λεγόμενα της Tori Spelling (εκτός από πρωταγωνίστρια ήταν συνδημιουργός και συμπαραγωγός) να πιστέψαμε όλοι ότι θα υπάρξει και νέος κύκλος, όμως το FOX άλλαξε τα σχέδια.

Την πρεμιέρα παρακολούθησαν 3,86 εκ. τηλεθεατές(τα καλύτερα πρεμιέρας του FOX σε καλοκαιρινή περίοδο), το 2ο επεισόδιο 2,52 εκ., το 3ο 2,19 εκ., το 4ο 1,94 εκ., το 5ο 1,89 εκ. και το 6ο επεισόδιο 1,90εκ. τηλεθεατές. Εκτός από την πτώση στην τηλεθέαση υπήρχε πρόβλημα από την αρχή με τους σεναριογράφους γι αυτό και έγιναν πολλές αντικαταστάσεις.

Οι θαυμαστές της σειράς φυσικά έχουν δυσαρεστηθεί με την άδικη κατάληξη του project.

Δυστυχώς δεν θα ξαναδούμε μαζί το θρυλικό καστ του ''Beverly Hills 90210'', Jason Priestley, Shannen Doherty, Jennie Garth, Ian Ziering, Gabrielle Carteris, Brian Austin Green και Tori Spelling.

Στην ανακοίνωση του το δίκτυο FOX ευχαρίστησε το καστ της σειράς νιώθοντας περηφάνια για το καλοκαιρινό reunion της παρέας του 'Beverly Hills 90210'.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που όλο το καστ (εκτός φυσικά από τον αδικοχαμένο Luke Perry) ήταν ξανά μαζί. Τις τρεις πρωταγωνίστριες τις είδαμε στο sequel (reboot κατά κάποιο τρόπο) ''90210''(2008-2013) που είχε νέο καστ.
Ως γκεστ σταρ έπαιξε η Shannen Doherty ως Brenda Walsh, η Τόρι Σπέλιγκ ως Ντόνα Μάρτιν(στο 19ο και 20ο επεισόδιο) και η Jennie Garth ως Kelly για τους πρώτους δυο κύκλους ως μόνιμη γκεστ σταρ.  Μετά το τέλος του δεύτερου κύκλου κανένας χαρακτήρας από το αρχικό καστ δεν εμφανίστηκε ξανά στη σειρά.




Aν θέλεις να ξαναθυμηθείς τα πρώτα επεισόδια και ίσως να αναπολήσεις τα χρόνια της αθωότητας, απόλαυσε τα εδώ 




Ψάχνοντας στο youtube για βίντεο που αφορούσαν τη σειρά, αποφάσισα να δω και πάλι 1-2 επεισόδια, όμως αυτό ήταν, την λάτρεψα και πάλι με αποτέλεσμα να δω ξεκινήσω να βλέπω όλους τους κύκλους από την αρχή!  Όπως και να το κάνεις η παρέα του «Beverly Hills» θα είναι για πάντα ένα κομμάτι των παιδικών & εφηβικών μας χρόνων... 
Ελπίζω να σου άρεσε το αφιέρωμα...















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube