Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΤΟ «SESAME STREET»


διάσημη παιδική εκπομπή «Sesame Street», έχει καταφέρει στα 50 χρόνια που προβάλλεται, να διδάξει στα μικρά παιδιά διαφορά κοινωνικά θέματα. 
Αυτή τη φορά ασχολείται με τον αυτισμό και ο νέος χαρακτήρας της σειράς είναι η Τζούλια, ένα τετράχρονο κοριτσάκι με αυτισμό, όπως αποκάλυψαν οι δημιουργοί της στην εκπομπή του CBS "60 Minutes", που προβλήθηκε την Κυριακή 19/3.

«Το μεγάλο θέμα απ' την αρχή ήταν ''Πώς το κάνουμε αυτό; Πώς μιλάμε για τον αυτισμό;''Είναι παγίδα, γιατί ο αυτισμός δεν είναι ένα πράγμα, επειδή είναι διαφορετικό για τον καθένα ξεχωριστά που έχει αυτισμό», είπε η συγγραφέας του «Sesame Street» Κριστίν Φεράρο.



Για το δύσκολο αυτό θέμα πραγματοποίησαν έρευνα, συμβουλεύτηκαν καθηγητές ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγους αλλά και οργανώσεις αυτιστικών παιδιών.
Στο πρώτο επεισόδιο το Μεγάλο Κίτρινο Πουλί  συστήνεται στη Τζούλια, όμως εκείνη το αγνοεί, συνεχίζοντας να ζωγραφίζει. Όταν κάποια παιδιά αποφασίζουν να παίξουν κυνηγητό, η Τζούλια χαίρεται τόσο πολύ που αρχίζει να χοροπηδάει. «Αυτό είναι κάτι τυπικό ορισμένων παιδιών με αυτισμό», είπε η Κ.Φεράρο.

Στο τέλος τα παιδιά δημιουργούν ένα νέο παιχνίδι στο οποίο όλα μαζί χοροπηδούν γύρω από την Τζούλια. «Αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δείξουμε ότι με μια ελάχιστη προσαρμογή μπορούν να την συναντήσουν εκεί που βρίσκεται», είπε η Φεράρο.
Η μαριονετίστρια της Τζούλια, η Στέισι Γκόρντον, είναι μητέρα ενός αυτιστικού αγοριού και όπως δήλωσε: "Είναι σημαντικό για τα παιδιά χωρίς αυτισμό να δουν με τι μοιάζει ο αυτισμός. Αν οι φίλοι του γιου μου είχαν δει τη συμπεριφορά του μέσα από κάτι που προβαλλόταν στην τηλεόραση προτού τον δουν να συμπεριφέρεται μέσα στην τάξη, δεν θα είχαν τρομάξει».
Είναι εξαιρετικό αυτό που αποφάσισαν, ώστε να μάθουν τα μικρά παιδιά το πως να συμπεριφέρονται σ' ένα τέτοιο παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube