JUST DANCE: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟΥ SINGLE ΤΗΣ LADY GAGA


Κι όμως πέρασαν δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του "Just Dance", του ντεμπούτου single της Lady Gaga που έκανε σχεδόν όλο τον πλανήτη να το σιγοτραγουδά και να το χορεύει.
Η παραγωγή του τραγουδιού είναι από τον RedOne και είναι γραμμένο από τον RedOne, την Lady Gaga και τον Akon (ο οποίος ακούγεται και στα φωνητικά) ενώ στο τραγούδι συμμετέχει ο Colby O'Donis. 

Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό ''Heat'' η Gaga εξήγησε πως εμπνεύστηκε να γράψει το τραγούδι λέγοντας: «Ήμουν πολύ ζαλισμένη. Έγραψα το τραγούδι σε περίπου 10 λεπτά με τον (παραγωγό) RedOne. Και ήταν η πρώτη μου φορά που ήμουν σε ένα στούντιο του Χόλιγουντ. Πολύ αρχάρια, (σε) μεγάλο τεράστιο δωμάτιο με γιγαντιαία ηχεία.»



Το "Just Dance" που γράφτηκε από τη Gaga μέσα στον Ιανουάριο του 2008 σε δέκα λεπτά ως "ένα χαρούμενο "κομμάτι, κυκλοφόρησε το 2008 ως το πρώτο single του ντεμπούτου άλμπουμ της ''The Fame'' και έλαβε θετικές κριτικές από κριτές του χώρου της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής και πέτυχε μεγάλη εμπορική επιτυχία φτάνοντας στην κορυφή των charts σε πολλές χώρες του κόσμου.



Στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασε σχεδόν πέντε μήνες στο Billboard Hot 100 πριν φτάσει τελικά στην κορυφή του chart τον Ιανουάριο του 2009, αφού είχε κυκλοφορήσει από τον Απρίλιο του 2008!
Το καλό πράγμα αργεί να γίνει άλλωστε...

Πούλησε 419.000 downloads σε μόλις μία εβδομάδα και έγινε το δεύτερο καλύτερο σε πωλήσεις digital single όλων των εποχών στις ΗΠΑ και είναι προς το παρόν, το καλύτερο σε πωλήσεις ντεμπούτο single όλων των εποχών στις ΗΠΑ, με ψηφιακές πωλήσεις των 6,6 εκατομμυρίων, ενώ είναι ένα από τα καλύτερα σε πωλήσεις singles όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει πάνω από 9 εκατομμύρια αντίτυπα.



Το 2009, το τραγούδι έλαβε υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία καλύτερου χορευτικού τραγουδιού αλλά έχασε από το ηλεκτρονικό δίδυμο των Daft Punk και το τραγούδι τους "Harder, Better, Faster, Stronger (Alive 2007)". 

 Η Mother Monster είχε πει για το τεράστιο hit: «Πολλοί άνθρωποι δεν πίστεψαν σε αυτό αρχικά. Αυτό το τραγούδι μου έσωσε τη ζωή. Ήμουν σε έναν τόσο σκοτεινό χώρο στη Νέα Υόρκη. Ήμουν τόσο καταθλιπτική, πάντα σε ένα μπαρ. Πήγα σε ένα αεροπλάνο για Los Angeles για να κάνω τη μουσική μου και μου δόθηκε μια ευκαιρία για να γράψω το τραγούδι που θα άλλαζε τη ζωή μου και το έκανα. Ποτέ δεν γύρισα πίσω. Άφησα πίσω το αγόρι μου, το διαμέρισμά μου. Ακόμα δεν έχω ξαναπάει πίσω. Η μητέρα μου πήγε σε αυτό και καθάρισε για μένα.»




 Σε μια συνέντευξη της στο Contactmusic.com η Gaga είχε εξηγήσει ότι το "Just Dance" είναι ένα χαρούμενο τραγούδι και υποτίθεται ότι πρέπει να εκτιμηθεί από τους ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές, όπως να χάνουν τις δουλειές και τα σπίτια τους κλπ.
Όταν τη ρώτησαν κάποια στιγμή για τον λόγο για τον οποίο το "Just Dance" έχει γίνει δημοφιλές, είπε ότι σκέφτηκε πως: «Όλοι ψάχνουν για ένα τραγούδι που πραγματικά μιλάει για τη χαρά στην ψυχή μας και στην καρδιά μας και να περνάνε καλά. Είναι απλά ένα από αυτά τα τραγούδια. Δίνει μια ευχάριστη αίσθηση, και όταν το ακούς, σε κάνει να νιώθεις πραγματικά καλά. Είναι τόσο απλό. Δεν νομίζω ότι είναι πυρηνική φυσική όταν πρόκειται για την καρδιά. Νομίζω ότι είναι ένα τραγούδι με θέμα την καρδιά»

Τον Μάρτιο του 2010 το τραγούδι κυκλοφόρησε ως downloadable content για τη μουσική σειρά βιντεοπαιχνιδιών 'Rock Band', μαζί με το "Poker Face", το "Monster" και το "Bad Romance", ως μέρος του "Lady Gaga Pack 01".

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το "Just Dance" ήταν ένα club-hit μετά την κυκλοφορία του, φτάνοντας στο νούμερο δύο τόσο στα τσαρτς του Hot Dance Airplay όσο και στου Hot Dance Club Play το καλοκαίρι του 2008. Μπήκε στο Billboard Hot 100 chart στη θέση εβδομήντα έξι στις 16 Αυγούστου 2008 και ανέβηκε στο νούμερο δύο στο Hot 100, αφού πούλησε 419.000 σε downloads στις 10 Ιανουαρίου 2009. Στο ίδιο τεύχος, το τραγούδι ανέβηκε στο νούμερο ένα στο Pop 100.
Την επόμενη εβδομάδα, το τραγούδι τελικά ανέβηκε στο νούμερο ένα στο  Billboard Hot 100. 




Έπρεπε να περάσουν είκοσι δύο εβδομάδες για να φτάσει στην κορυφαία θέση, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος στο νούμερο ένα από το "With Arms Wide Open" των Creed που του πήρε είκοσι επτά εβδομάδες πριν φτάσει τελικά στο νούμερο ένα το Νοέμβριο του 2000.


Το "Just Dance" πέρασε συνολικά 49 εβδομάδες στο Hot 100 και στις 17 Φεβρουαρίου του 2011 πιστοποιήθηκε έξι φορές πλατινένιο από την Recording Industry Association of America (RIAA) για πωλήσεις έξι εκατομμυρίων αντιτύπων, ενώ έγινε το δεύτερο τραγούδι που φτάνει τα έξι εκατομμύρια σε πληρωμένα downloads.

Στον Καναδά, έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ενενήντα επτά στο καναδικό Hot 100 για την έκδοση της έβδομης Ιουνίου 2008 και στις 23 Αυγούστου 2008 έφτασε στην κορυφή, όπου έμεινε στην κορυφή για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες. Πιστοποιήθηκε έξι φορές πλατινένιο από την Canadian Recording Industry Association (CRIA) τον Ιούνιο του 2009, για πωλήσεις των 240.000 αντιτύπων σε πληρωμένα ψηφιακά downloads και μέχρι τον Ιούνιο του 2012, έχει πουλήσει 6,6 εκατομμύρια ψηφιακά downloads στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Αυστραλία πιστοποιήθηκε τρεις φορές πλατινένιο από την Australian Recording Industry Association (ARIA) για πωλήσεις των 210.000 αντιτύπων και είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια charting single στην ιστορία της ARIA, μένοντας πάνω από ογδόντα ένα εβδομάδες στο top 100!




 Σε συνέντευξη της στη Daily Mail, η Gaga εξήγησε τα συναισθήματά της για την άνοδο του τραγουδιού στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας: «Ήταν ένα μακροχρόνιο όνειρο να έχω μια μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο - οι θαυμαστές μου εκεί είναι τόσο σέξι και οι άνθρωποι είναι τόσο καινοτόμοι και ελεύθεροι στον τρόπο που σκέφτονται για την ποπ κουλτούρα και τη μουσική. Ήμουν στο διαμέρισμά μου στο Λος Άντζελες και ετοιμαζόμουν να πάω στη πρόβα χορού όταν τηλεφώνησαν και μου το είπαν, και εγώ απλά έκλαψα.»

Μπήκε στα κορυφαία δέκα σε Ιρλανδία Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία και στα κορυφαία είκοσι του Βελγίου (Flanders και Wallonia) και της Γαλλίας.
Στην Ελλάδα το τραγούδι κατάφερε να ανέβει στην ένατη θέση του ελληνικού τσαρτ παραμένοντας σε αυτό  περίπου ένα χρόνο.

Τον Μάιο του 2008, κυκλοφόρησε το βίντεο που σκηνοθετήθηκε από τη Melina Matsoukas, και βασίζεται στο θεματικό περιεχόμενο του τραγουδιού, δηλαδή, του να βρίσκεσαι σε ένα πάρτυ.
Η Gaga σύγκρινε την εμπειρία της από τα γυρίσματα του βίντεο με το να είναι σε σετ του Μάρτιν Σκορσέζε, ενώ δήλωνε ενθουσιασμένη από το τελικό αποτέλεσμα λόγω του μικρού budget που υπήρχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube