MOULIN ROUGE: ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΖ ΛΟΥΡΜΑΝ

Φέτος είναι η 20η επέτειος από την προβολή ενός από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών. Θεωρώ το Moulin Rouge! από τις καλύτερες ταινίες του Μπαζ Λούρμαν, γιατί συνδυάζει το μιούζικαλ με το φαντασμαγορικό υπερθέαμα, την κωμωδία με το δράμα και με κάποιες σκηνές να είναι απόλυτα χορογραφημένες κυριολεκτικά και μεταφορικά, με γρήγορα πλάνα και εξαιρετική επιλογή διάσημων τραγουδιών, τα οποία έχουν διασκευαστεί με μοναδικό τρόπο. 

Το αριστούργημα του Μπαζ Λούρμαν προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Μαΐου 2001 υπό την αιγίδα της 20th Century Fox και στην Ελλάδα, (διανεμήθηκε από την Odeon) έκανε πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου 2001. 

 Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού ποιητή, του Κρίστιαν (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ), ο οποίος ερωτεύεται μια σταρ του καμπαρέ Μουλέν Ρουζ, την Σατίν (Νικόλ Κίντμαν), μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1899. 

 Το 2006, το Αμερικάνικο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο τοποθέτησε το Moulin Rouge! στην 25η θέση των καλύτερων μιούζικαλ όλων των εποχών. 




Ο Leonardo DiCaprio, που είχε συνεργαστεί με τον Luhrmann στο 'Romeo + Juliet',πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο του Christian, όπως και ο Heath Ledger με τον Jake Gyllenhaal.Η Courtney Love μπορεί να μην κατάφερε να πάρει τον ρόλο της Satine όμως έδωσε τα δικαιώματα για το "Smells Like Teen Spirit" των Νιρβανα που χρησιμοποιηθηκε στο φιλμ, για 125.000$. 

 Το τραγούδι 'Come What May' είναι το μοναδικό που γράφτηκε για την ταινία και εκτός από τις υπέροχες διασκευες, υπάρχει και η περίπτωση του 'Elephant Love Medley' το οποίο αποτελεί μια σύνθεση πολλών ήδη υπάρχοντων ερωτικών τραγουδιών, τα οποία ενωθηκαν για να φτιάξουν ένα μόνο τραγούδι. 

 Τα τραγούδια που συνθέτουν το Elephant Love Medley είναι τα εξής:"Love Is Like Oxygen", "Love Is a Many-Splendored Thing", "All You Need Is Love", "I Was Made for Lovin' You", "One More Night", "In the Name of Love", "Don't Leave Me This Way", "Silly Love Songs", "Up Where We Belong", "Heroes", "I Will Always Love You", "Your Song".


 Οι κριτικές στην πλειοψηφία τους ήταν θετικές και πρόκειται για μια ταινία μιούζικαλ που βασίζεται σε ήδη γνωστά τραγούδια, κάτι που μέχρι τότε δεν είχε ξανασυμβεί. Με προυπολογισμό 50.000.000$, έφερε στα ταμεία 179,2 εκ. δολαρια! 




 Aπό τα σημαντικότερα βραβεία που κέρδισε το φιλμ είναι:
Όσκαρ Σκηνικών
Όσκαρ Κοστουμιών
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας - Κωμωδία ή Μιούζικαλ
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Α' Γυναικείας Ερμηνείας - Κωμωδία ή Μιούζικαλ (Νικόλ Κίντμαν)
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Μουσικής 
BAFTA Καλύτερης Μουσικής 
BAFTA Καλύτερης Β' Αντρικής Ερμηνείας (Τζιμ Μπρόντμπεντ) 
BAFTA Καλύτερου Ήχου

 Κυκλοφόρησαν δυο soundtracks, με το 2ο να κυκλοφορεί ενα χρόνο μετά την επιτυχία του πρώτου. Το πρώτο σινγκλ ήταν το "Lady Marmalade" το οποίο τραγούδησαν οι: Christina Aguilera, Lil' Kim, Mýa, Pink και Missy Elliot και βραβεύτηκε με Grammy. 

Το πρώτο soundtrack, 'Moulin Rouge! Music from Baz Luhrmann's Film', κυκλοφόρησε στις 8 Μαΐου 2001, και το δεύτερο 'Moulin Rouge! Music from Baz Luhrmann's Film, Vol. 2' στις 26 Φεβρουαρίου 2002. Η επιτυχία μεγάλη. Στις ΗΠΑ έκανε ντεμπούτο στην πέμπτη θέση του Billboard 200 στις 16 Μαΐου 2001 και ένα μήνα μετά ανέβηκε στην 3η θέση. Στις 23 Απριλίου 2002 έγινε διπλά πλατινένιο στην Αμερική. Στην Αυστραλία έκανε το ντεμπούτο στην 4η θέση των charts στις 11 Μαΐου 2001 και μια εβδομάδα αργότερα έφτασε στην κορυφή όπου και παρέμεινε για έντεκα συνεχόμενες εβδομάδες και έγινε πέντε φορές πλατινένιο. 

 Στις ΗΠΑ αγοράστηκαν 3.200.000 αντίτυπα και στην Ευρώπη 2.000.000! 




Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζεις για την ταινία:

1) O πατέρας του Λουρμαν πέθανε την πρώτη μέρα των γυρισμάτων 

2) Η Κιντμαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων έσπασε ένα πλευρό δυο φορές, στην προσπάθεια να φορέσει σφιχτά τον κορσέ. 

3) Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στην Αυστραλία και στα ίδια στούντιο θα γυριζόταν και η ταινία Star Wars Episode II: Attack of the Clones (όπου και εκεί πρωταγωνιστής ήταν ο Ewan McGregor), όταν ξεπέρασαν τον χρόνο, ο George Lucas ανάγκασε τον Luhrmann να τελειώσει την ταινία στην Μαδρίτη. 

4) Ο ΝτιΚαπριο έχασε τον ρόλο του Christian γιατί δεν μπορούσε να τραγουδήσει

5)  Ο Luhrmann προσέλαβε τον Marilyn Manson για να τραγουδήσει το "Smells Like Teen Spirit", κάτι που έκανε την Love έξαλλη καθώς αυτή και ο Manson είχαν κόντρα για πολλά χρόνια. Επειδή είχε εκείνη τα δικαιώματα ανάγκασε την παραγωγή να βρει ένα άγνωστο συγκρότημα για να ηχογραφήσει ξανά το τραγούδι έξι ημέρες πριν από την έναρξη της ταινίας. 

6)  Αρχικά ο Ozzy Osbourne προοριζόταν να παίξει την Πράσινη Νεράιδα, όπου θα έπαιζε με ένα τεράστιο σιτάρ. Τελικά, τον ρόλο τον πήρε η Kylie Minogue,όμως όταν τα μάτια της γίνονται κόκκινα και ουρλιάζει, ακούγεται η φωνή του Ozzy Osbourne. 

7)  Χρειάστηκαν δύο χρόνια για ότι αφορούσε την μουσική για την ταινία. Ο Luhrmann κατάφερε να πάρει τα ''οκ'' από τους Paul McCartney, Madonna και Elton John, όμως μόνο δύο καλλιτέχνες συμφωνήσαν να επιτρέψουν τη χρήση της μουσικής τους: οι Rolling Stones, και ο Cat Stevens. 

8)  Αν και το "Come What May" του David Baerwald ήταν το μόνο πρωτότυπο τραγούδι στο Moulin Rouge !, είχε γραφτεί για το Romeo + Juliet 

9)  Ο Stefano Canturi που έφτιαξε το κολιέ, για τον ρόλο της Νικολ Κιντμαν κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει 1308 διαμάντια και κούμπωμα ΑΠΌ ζαφείρι 2,5 καρατίων είναι το πιο ακριβό κόσμημα που δημιουργηθηκε για ταινία και γι αυτό στη σκηνή στην οποία ο Δούκας τραβάει το κολιέ από το λαιμό του Satine, βλέπουμε το αντίγραφο του.

10) Ο Luhrmann και ο συνεργάτης του, Craig Pearce, βασίστηκαν στον ελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Η Ευρυδίκη δαγκώθηκε από ένα ερπετό και πέθανε. Αλλόφρων ο Ορφέας έπαιξε τόσο συγκινητικά τραγούδια και τραγούδησε τόσο θρηνητικά που όλες οι νύμφες και οι θεοί έκλαψαν και τον συμβούλευσαν. Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης, οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν πως έπρεπε να περπατά μπροστά από αυτήν και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο. Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε πάλι από την θέαση του. Στο Moulin Rouge! ο Christian είναι ο Ορφέας, προσπαθώντας να σώσει τη Σατιν που πεθαίνει, κάνοντάς την να ξεφύγει από τον Δούκα και το Moulin Rouge.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube