CHER: ΑΦΙΈΡΩΜΑ Σ' ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΔΩΛΑ ΤΗς ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τραγουδίστρια, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Γνωστή και ως Θεά της ποπ, ζωντανός θρύλος της μουσικής, είδωλο του στυλ, έχει βραβευτεί με Όσκαρ, Grammy, Emmy, 4 Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο από το φεστιβάλ των Καννών και ένα People's Choice Award για το έργο της στην μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Mε νούμερο ένα επιτυχία στα charts του Billboard σε κάθε δεκαετία!!
Η Cher έγραψε και συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία εδώ και εξήντα χρόνια, χωρίς να θυμίζει κάποια άλλη. Τίποτα δεν είναι τυχαίο!!




Ιδιαίτερη φωνή και ξεχωριστή προσωπικότητά, χαμαιλεων, ασταμάτητη, μοναδική, καλλιτέχνις,σταρ. Οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ως σόλο καλλιτέχνης, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές για τις υποκριτικές της ικανότητες και η καριέρα της μετράει πάνω από έξι δεκαετίες. Έχει τραγουδήσει folk rock, pop rock, δυναμικές μπαλάντες, ντισκο, new wave, ροκ, πανκ ροκ και hip hop.

Η διαφορά της Σερ με την άλλη μεγάλη σταρ της ποπ, την Μαντονα, είναι ότι καταφέρνει να μεγαλώνει με αξιοπρέπεια χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει κάτι.
Και για όσους δεν την έχουν ακούσει τη μουσική της, ποτέ δεν είναι αργά να την ανακαλύψουν.






H ζωή και η καριέρα της

Η Σερ γεννήθηκε στο Ελ Σέντρο της Καλιφόρνια πριν 76 χρόνια, τον Μάϊο του 1947, ο πατέρας της, John Sarkisian, ήταν πρόσφυγας από της Αρμενία και εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών, η μητέρα της, ηθοποιός και μοντέλο, έχει Γαλλοβρετανική καταγωγή. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο όταν αυτή ήταν μικρή σε ηλικία και τη μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια η μητέρα της, που στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Gilbert LaPierre, έναν τραπεζίτη που την υιοθέτησε. Η μητέρα της, την έγραψε σε μαθήματα υποκριτικής για να την βοηθήσει να αναπτύξει τη καριέρα της. Λόγω σοβαρής, μη διαγνωσμένης δυσλεξίας, εγκατέλειψε το Fresno High School σε ηλικία 16 ετών, εκείνη την εποχή είχε μία σύντομη σχέση με τον Γουόρεν Μπίτι. 

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1963 στο πλευρό του Sonny Bono. Έπειτα από μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες που έκαναν ως Sonny & Cher, τη δεκαετία του 1970 επιδίωξε να μετατραπεί σε τηλεοπτική ντίβα, παρουσιάζοντας πολύ επιτυχημένα ψυχαγωγικά σόου που άφησαν εποχή και συνάντησε επιτυχία ως solo τραγουδίστρια πλέον, κατορθώνοντας 3 #1 singles στο Billboard chart και αρκετούς χρυσούς δίσκους. Το ξεχωριστό της ινδιάνικο στυλ πέρασε στο πάνθεον της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας και καθιέρωσε τάσεις και μόδες που όρισαν την δεκαετία του '70. 

Την δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την καριέρα της στην υποκριτική. Κέρδισε πολλά βραβεία, συμμετείχε σε ταινίες με καλές κριτικές και το 1986 κέρδισε το βραβείο Όσκαρ A' Γυναικείου Ρόλου για τη ταινία "Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού". Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έπειτα από μια μέτρια περίοδο στην καριέρα της, έκανε την απόλυτη επιστροφή, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Believe το οποίο πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το ομώνυμο single μπήκε στη λίστα με τα 30 πιο εμβληματικά και εμπορικά επιτυχημένα singles όλων των εποχών. 




Με αυτό το single κατάφερε να γίνει η μοναδική καλλιτέχνης με χρονική διαφορά 33 ετών ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο #1 single της στο Hot 100 Chart της Αμερικής. Επιπλέον είναι η μοναδική καλλιτέχνης με Top 10 επιτυχίες στο Billboard Chart των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάθε μία από τις προηγούμενες 6 δεκαετίες. Η καριέρα της έχει εγκωμιαστεί από τους περισσότερους καλλιτέχνες ιδίως όσο αφορά τη διάρκειά της αλλά και την ικανότητά της να προσαρμόζεται πάντα στα μουσικά δρώμενα της εποχής και να είναι επίκαιρη. Καθιέρωσε την γυναικεία αυτονομία σε έναν κατά βάση ανδροκρατούμενο χώρο και κατάφερε να εξελιχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons που έχουν υπάρξει για τις πάντα εκκεντρικές εμφανίσεις της και την ξεχωριστή της σκηνική παρουσία. 

 Το 2005 η περιοδεία της "Living Proof : The Farewell Tour" είχε καταφέρει εισπράξεις 294 εκατομμυρίων δολαρίων από συνολικά 326 συναυλίες σε 20 χώρες με αποτέλεσμα να θεωρηθεί η πιο επιτυχημένη σε εισπράξεις περιοδεία από γυναίκα τραγουδίστρια όλων των εποχών μέχρι που έχασε την πρώτη θέση το 2008 από τη "Sticky & Sweet Tour" της Μαντόνα με εισπράξεις 437 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2008 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο 180 εκατομμυρίων δολαρίων με το Caesar's Palace του Las Vegas για το σόου της "Cher at the Colosseum" με το οποίο πραγματοποίησε 192 συναυλίες. Ήταν το δεύτερο ακριβότερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει καλλιτέχνης στην ιστορία των residency shows με πρώτη την Σελίν Ντιόν. Η περιοδεία της "Do you believe? World Tour" του 1999 της είχε αποφέρει εσιπράξεις 160 εκατομμυρίων δολαρίων και είχε θεωρηθεί μία από τις πιο επιτυχημένες περιοδείες όλων των εποχών. 




Το 2013 η Σερ επέστρεψε δισκογραφικά μετά από αρκετά χρόνια με το άλμπουμ "Closer to the truth" ενώ για το 2014 πραγματοποίησε παγκόσμια περιοδεία της με τίτλο "Dressed To Kill Tour". Τον Φεβρουάριο του 2017 ξεκίνησε πάλι να δίνει συναυλίες με το σόου Classic Cher. Ο Sonny Bono και η Cher πρωτογνωρίστηκαν το 1962. Παντρεύτηκαν το 1964 στην Τιχουάνα, (Μεξικό). Το μοναχοπαίδι τους, Chaz Bono (πρώην Chastity Bono) γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1969. 13 χρόνια μετά, ο Sonny και η Cher πήραν διαζύγιο. Τον επόμενο χρόνο, η Cher παντρεύτηκε τον ροκ σταρ Gregg Allman. Ο γιος τους, Elijah Blue Allman από το συγκρότημα Deadsy, γεννήθηκε στις 10/7/1975. Χώρισαν μετά από 2 χρόνια και πήραν διαζύγιο το 1979. 

Είχε σχέση με τους: David Geffen,  Garreth Crawford, Tom Cruise, Val Kilmer, Josh Donen, Rob Camilletti, Bon Jovi, Eric Clapton, Mark Hudson,  Ron Zimmerman.

 Παράλληλα με τη μουσική και την ηθοποιία, έχει παραγάγει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και έχει διακριθεί για τον κοινωνικό της ακτιβισμό ιδίως σε ΛΟΑΤ δικαιώματα και την πολιτική της επιρροή σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον και την διαχείριση φυσικών πόρων. Εχει συμμετάσχει ενεργά σε φιλανθρωπικές ενέργειες σχετικά με κρανιοεγκεφαλικές επιπλοκές σε παιδιά, παιδιά και νέους με παραμορφώσεις προσώπου και αναπηρίες, Αρμένιους πρόσφυγες, πολιτικούς/οικονομικούς μετανάστες, και άτομα με ανίατες ασθένειες όπως AIDS και αναπηρίες. Έχει δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά τόσο σε οικογένειες και νοσοκομεία, όσο και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς, πολλά από τα οποία έχει ιδρύσει η ίδια. 



Εχει υπάρξει ένα από τα σπουδαιότερα είδωλα της μόδας και σύμβολα του σεξ όλων των των εποχών επηρεάζοντας πολλούς καλλιτέχνες και κυρίως τα γενικά παγκόσμια μουσικά ρεύματα του MTV, τόσο με την μουσική της όσο και με το στυλ της. Μερικοί που έχουν δηλώσει την επιρροή τους από εκείνη είναι οι: Tracy Chapman, Oprah Winfrey, Christina Aguilera, Cyndi Lauper, Gene Simmons, Meryl Streep, Anastacia, Rosie O'Donnell, Lady Gaga και Madonna.

Το 2018 ανέβηκε στο Μπροντγουει το μιουζικαλ The Cher Show, βασισμένο στις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Την ίδια χρονιά ανακοίνωσε ότι δουλεύει τέσσερα projects.
Ένα Χριστουγεννιάτικο άλμπουμ, ένα δεύτερο άλμπουμ και πάλι με διασκευές των ABBA(που μάλλον δεν θα γίνει), την αυτοβιογραφία της και μια ταινία βασισμένη στη ζωή της.

Το 2019 κυκλοφόρησε νέο άρωμα ( το πρώτο ήταν το '87), συνεργάστηκε με τους Dsquared2 το 2020, την ίδια χρόνια ηχογράφησε και διασκεύασε στα Ισπανικά την επιτυχία των ABBA Chiquitita και τα έσοδα πήγαν στην Unicef για την πανδημία.  

Το 2022 ανακοίνωσε στο τουιτερ πως θα συνεργαστεί στο νέο της άλμπουμ με την Diane Warren και την P!nk.

H Cher δεν σταματά ποτέ...


Cher Effect

Το άλμπουμ Believe ήταν ένας καινούργιος μουσικός προσανατολισμός για την τραγουδίστρια λόγω της χρήσης κωδικοποιητή φωνής και τεχνητής επεξεργασίας. 
Το Autotune, ένα λογισμικό που διορθώνει τις εκτός τόνου ερμηνείες και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε ηχογραφήσεις αλλά και σε ζωντανές ερμηνείες μέσα από ένα ειδικό μηχάνημα.
Στη περίπτωση της Cher - η οποία διαθέτει μια εξαιρετική φωνή με τεράστιες δυνατότητες ακόμα και σήμερα- το Autotune χρησιμοποιήθηκε μόνο για εφέ στην ερμηνεία του κομματιού Βelieve που έκαναν την φωνή της να ακούγεται τελείως διαφορετικά από κάθε άλλο τραγούδι. 

Οι παραγωγοί του κομματιού διαπίστωσαν πως αν ρυθμίσουν το λογισμικό με συγκεκριμένο τρόπο τη στιγμή που η Cher ηχογραφούσε στο στούντιο, το αποτέλεσμα θα ήταν να ακούγεται με έναν ιδιαίτερο ρομποτικό τόνο.
Και τα κατάφεραν, μια χαρά,
κρατώντας όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η καινοτομία αυτή ονομάστηκε ''Cher effect'', και στα χρόνια που ακολούθησαν βρήκε εφαρμογή σε πολλές μεγάλες επιτυχίες, όπως το Blue των Eiffel 65 που είχε σχεδόν εξολοκλήρου ηχογραφημένο έτσι. 





 

Οι ταινίες 


Wild on the Beach(1965), Good Times(1967), Chastity(1969), Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean (1982), Silkwood (1983), Mask (1985)1987, Suspect (1987), The Witches of Eastwick (1987), Moonstruck (1987), Mermaids (1990), The Player(1992), Ready to Wear (Prêt-à-Porter) (1994), Faithful (1996), Tea with Mussolini (1999), Stuck on You (2003), Burlesque(2010), Zookeeper (2011), Mamma Mia! Here We Go Again (2018), Bobbleheads: The Movie(2020)








Τα άλμπουμ 




 All I Really Want to Do (1965), The Sonny Side of Chér (1966),  Chér (1966),  With Love, Chér (1967),  Backstage (1968), 3614 Jackson Highway (1969),  Gypsys, Tramps & Thieves (1971),  Foxy Lady (1972),  Bittersweet White Light (1973), Half-Breed (1973),  Dark Lady (1974),  Stars (1975),  I'd Rather Believe in You (1976),  Cherished (1977),  Take Me Home (1979),  Prisoner (1979),  Black Rose (1980),  I Paralyze (1982),  Cher (1987),  Heart of Stone (1989),  Love Hurts (1991),  If I could turn back time : Cher's greatest hits 1965-1992 (1992),  It's a Man's World (1995),  Believe (1998),  Not.com.mercial (2000),  Living Proof (2001),  The very best of Cher (2003),  Gold (2005),  Burlesque - OST (2010), Closer To The Truth (2013),  Dancing Queen (2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube