ΕΡΤ: AΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ''ΜΑΥΡΟ'' ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ




Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεκίνησαν τα μελό αφιερώματα (σκηνοθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, περνώντας έμμεσα τα μηνύματα τους) για το ''κλείσιμο'' της ΕΡΤ.

Για τους ''νεκρούς τους ΕΡΤ'' δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γιατί και κάποιος περαστικός που περνούσε τυχαία και έπαθε ανακοπή μπορεί να θεωρηθεί ''νεκρός της ΕΡΤ''. Νομίζω ότι μόλις έκανα ένα...





Το ''Μαύρο'': Αλήθειες και ψέμματα

Στο site της ΕΡΤ (οι περισσότερες ειδήσεις και μάλιστα θετικές μάντεψε ποιον αφορούν) αναφέρουν: «Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τις 11 Ιουνίου 2013, που η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ και τρία από την επαναλειτουργία της, στις 11 Ιουνίου 2015.

Η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ρίχνοντας μαύρο σε όλες τις συχνότητες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 2.500 εργαζομένους, μέχρι την 11η Ιουνίου 2015 που επαναλειτούργησε.»

Για ένα ντοκιμαντέρ (μου τέλειωσαν τα χαρτομάντιλα) που γυρίστηκε για το ''μαύρο'' γράφουν: «Γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις του κόσμου και στη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που συνέχισαν τη μετάδοση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο μέσω διαδικτύου, από πομπούς της επαρχίας με τη βοήθεια της EBU, ενώ συνεχίστηκε και η λειτουργία της ΕΡΤ-3 και όλων σχεδόν των περιφερειακών σταθμών.»




Και συνεχίζουν: «Παρόλο που τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς λειτούργησε τηλεοπτικό μόρφωμα με την ονομασία Δημόσια Τηλεόραση και η EBU σταμάτησε την αναμετάδοση των προγραμμάτων της Ελεύθερης ΕΡΤ, αυτή συνεχίζει να εκπέμπει με μέσα που επινοούν οι εργαζόμενοι της.

Στις 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ εισβάλουν στο Ραδιομέγαρο και εκδιώκουν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Το ίδιο βράδυ βγαίνει στον «αέρα» το ιστορικό υπαίθριο δελτίο ειδήσεων με την Αγλαΐα Κυρίτση και τα ΜΑΤ παρατεταγμένα έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου. Η μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος της Ελεύθερης ΕΡΤ συνεχίζεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ-3 στη Θεσσαλονίκη, ενώ δημιουργείται ο ραδιοφωνικός σταθμός EΡΤοpen στην Αθήνα, που μεταδίδει το κεντρικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, με τη σημαντική βοήθεια αλληλέγγυων πολιτών.

Στις 5 Μαΐου 2014 ιδρύεται η ΝΕΡΙΤ ως υποκατάστατο της καταργηθείσας  ΕΡΤ, ο αγώνας όμως των εργαζομένων συνεχίζεται. Ένα χρόνο μετά, στις 29 Απριλίου 2015, ψηφίζεται στη Βουλή και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο νόμος 4324 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 11 Ιουνίου 2015, η ΕΡΤ επαναλειτουργεί και ο Πάνος Χαρίτος καλωσορίζει τον κόσμο μέσα από το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ακριβώς δύο χρόνια μετά το μαύρο.»





Με δυο λόγια:  Οι φασίστες της κυβέρνησης Σαμαρά (συνεργασία των κομμάτων Νέα Δημοκρατία, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Δημοκρατική Αριστερά. Ο Κουβέλης έφυγε μετά το ''κλείσιμο'') ''έριξαν μαύρο στην ΕΡΤ'', η οποία παρέμεινε κλειστή για δυο χρόνια, άρα δεν υπήρχε δημόσια τηλεόραση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι που εμφανίστηκε ο  ''Μεσσίας'' Αλέξης και ''άνοιξε'' ξανά τα δημόσια (ή καλύτερα κρατικά) κανάλια.

Η αλήθεια χωρίς τους μελοδραματισμούς της Ακριβοπούλου(στην καθημερινή εκπομπή ''Δεύτερη Ματιά'', δίνει τα ρέστα της) και άλλων δημοσιογράφων που υποστηρίζουν με κλειστά μάτια τον ΣΥΡΙΖΑ (μόνο που δεν δακρύζουν από ηδονή όταν μιλάνε για τον αφέντη τους), είναι κάπως διαφορετική.

Δημόσια τηλεόραση υπήρχε και μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και πριν εκλεγεί ο Τσίπρας.




Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Από τις 10 Ιουλίου 2013 εξέπεμψε σήμα ύστερα από απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ένας μεταβατικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, η Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) η οποία δεν είχε επίσημη νομικά μορφή καναλιού, οργανισμού ή κοινωφελούς εταιρείας, και λειτουργούσε ως Ειδικός Διαχειριστής Ενεργητικού και Παθητικού (πρώην ΕΡΤ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών. 




Στις 26 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου βγήκε στον αέρα η Δημόσια Ραδιοφωνία, ένας μεταβατικός δημόσιος φορέας ραδιοφώνου και η οποία επαναλειτουργούσε το Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα της πρώην ΕΡΤ.

Στις 4 Μαΐου 2014 στις 18:00 το απόγευμα βγήκε στις οθόνες η ΝΕΡΙΤ με το σλόγκαν ''Κάτι νέο ξεκινά'', σχεδόν 11 μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ την επόμενη μέρα το ραδιοφωνικό Πρώτο πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του υπό το όνομα του νέου οργανισμού. Ακολούθησε στις 10 του ίδιου μήνα η επαναλειτουργία του Τρίτου προγράμματος.

Αρχικά η ΝΕΡΙΤ λειτούργησε με «ενοικιαζόμενο» προσωπικό από την ΔΤ (Δημόσια Τηλεόραση) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται κάθε δύο μήνες, αλλά σταδιακά προχωρούσε η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. ενώ μέρος του προγράμματος των σταθμών της προερχόταν από αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και όχι μεμονομένους παραγωγούς λόγω νομικών κολλημάτων.

Η ΝΕΡΙΤ είχε τρια τηλεοπτικά κανάλια: το Ν1 (ΝΕΡΙΤ 1) κοινώς ΝΕΡΙΤ, το οποίο ήταν εκ των πραγμάτων η επαναλειτουργία της τότε ΕΤ1, τη Ν Plus (ΝΕΡΙΤ Plus), το οποίο ήταν η επαναλειτουργία της τότε ΝΕΤ και το Ν ΗD (ΝΕΡΙΤ HD) που αναμετέδιδε κάποια προγράμματα των ΝΕΡΙΤ 1 και ΝΕΡΙΤ Plus σε υψηλή ευκρίνεια, το οποίο ήταν εκ των πραγμάτων μια επαναλειτουργία του ΕΡΤ HD.




Η ΝΕΡΙΤ Sports ξεκίνησε στις 15 Μαΐου 2014 να μεταδίδει ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις και ένα μήνα αργότερα το πρόγραμμα του έγινε 24ωρο, κυρίως για την κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διεξαγόταν εκείνη την περίοδο. Τον ίδιο μήνα έγινε η πρώτη αίτηση του νέου οργανισμού για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) αλλά δεν έγινε αποδεκτή επειδή η τελευταία δεν είχε πειστεί πως ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Τον Ιούλιο του 2014 λειτούργησε ο τρίτος ραδιοφωνικός σταθμός του νέου φορέα, o Kosmos. Δύο μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο, η ΝΕΡΙΤ διήλθε από μια σοβαρή κρίση όταν παραιτήθηκαν ο Πρόεδρος και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της κάνοντας καταγγελίες για διαρκείς εξωθεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη λειτουργία του φορέα με αφορμή την απόφαση να μη μεταδοθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ακολούθησαν οι παραιτήσεις δύο ακόμα μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του φορέα ως διαμαρτυρία για την στάση της κυβέρνησης.




Τον Δεκέμβριο η EBU έκανε δεκτή την αίτηση συμμετοχής της ΝΕΡΙΤ, καθώς θεώρησε πως πληρούσε πλέον όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεύτερο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα. Την 1η Ιανουαρίου 2015 το ΝΕΡΙΤ Sports αντικαταστάθηκε από το ΝΕΡΙΤ Plus.

Η ΝΕΡΙΤ είχε πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς, το Πρώτο, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα, τον Kosmos και τη ΝΕΡΙΤ Μακεδονίας (ή 102 FM). Στο σχεδιασμό της ήταν να δημιουργήσει ακόμα δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έναν για τον Απόδημο Ελληνισμό και έναν ξενόγλωσσο για ξένους που ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα, πράγματα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του φορέα.

Στις 11 Ιουνίου 2015, δύο ακριβώς χρόνια μετά απ' το κλείσιμο της ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ σταμάτησε να λειτουργεί και όλα τα προγράμματα της αντικαταστάθηκαν από τα αντίστοιχα της ΕΡΤ. Όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΝΕΡΙΤ πέρασαν υπό τη διαχείριση της ΕΡΤ την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015.



Η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν βιαστική και χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό, ώστε να γίνει η μετάβαση σιγά σιγά, ώστε να μην χρειαστεί να πέσει ''μαύρο''. Από την άλλη ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, με εντελώς διαφορετικό τρόπο φυσικά, αλλά έπρεπε.


Η ΕΡΤ του Τσίπρα


Αλήθεια, οι χιλιάδες υπάλληλοι για ποιες ακριβώς εκπομπές εργάζονται; Η ΕΡΤ1 για παράδειγμα έχει 4-5 εκπομπές την καθημερινά, οι ρεπόρτερς των οποίων (είναι κακοντυμένοι και με ύφος φουκαρά οι περισσότεροι) είναι τα ίδια 2-3 άτομα.

Η ΕΡΤ πάντως ούτε για αστείο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα δημόσια κανάλια του εξωτερικού.


Μιζέρια, πικρόχολα σχόλια (από ρεπόρτερ και παρουσιαστές) για τα ιδιωτικά κανάλια (ειδικά αυτά που δεν δοξάζουν τις ανοησίες του αφέντη τους), γέλια και κακίες για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυσικά δεν κρατούν (η πλειοψηφία) ούτε τα προσχήματα μιλώντας με απίστευτο ενθουσιασμό για τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ποτέ να βρουν ένα ψεγάδι στον τρόπο με τον οποίο μας κυβερνούν.


Η ''νέα'' ΕΡΤ είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον Αλέξη (και τους ψευτοαριστερούς συντρόφους του) και να ''πολεμήσει'' τη Νέα Δημοκρατία και όποιο κόμμα διαφωνεί με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αυτό που κάνουν εσκεμμένα οι δημοσιάγραφοι-υπήκοοι του Αλέξη, είναι να ξεχνούν την ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ και να τονίζουν πως έκλεισε η προηγουμένη κυβέρνηση την ΕΡΤ και με τον Τσίπρα επαναλειτούργησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πριν τον Τσίπρα δεν υπήρχε δημόσια τηλεόραση.

Ιστορίες για τους ψεκασμένους του Καμμένου δηλαδή...


Από τις πιο γελοίες (και σοκαριστικές θα μπορούσα να πω) στιγμές της νέας ΕΡΤ ήταν το βράδυ της Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016, που θα έβγαινε η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όλα τα ιδιωτικά κανάλια (ναι, τα βορθροκάναλα της διαπλοκής που λατρεύεις να παρακολουθείς) διέκοψαν το πρόγραμμα τους για να συνδεθούν με τους ρεπόρτερς τους ώστε να μάθουν όλοι για το αποτέλεσμα της απόφασης, η ΕΡΤ καθυστέρησε αρκετά λεπτά καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν βόλευε την κυβέρνηση και δεν ήξεραν πως να διαχειριστούν το θέμα οι δημοσιογράφοι στο έκτακτο δελτίο.


Η τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιτέθηκε στο ΣτΕ λέγοντας εκνευρισμένη και με τρεμάμενη φωνή:




Η κρατική τηλεόραση έχει περισσότερους υπάλληλους και λιγότερες εκπομπές από την ΕΡΤ της προηγουμένης κυβέρνησης.

Για Ελληνική σειρά ούτε λόγος. Οι πολίτες που χρυσοπληρώνουν τα τρια κανάλια(συν αυτό της βουλής) της προπαγάνδας του Αλέξη, χωρίς να υπάρχουν προγράμματα που ενδιαφέρουν τους τηλεθεατές...

Αναρωτιέμαι... Εκείνοι που έκλαιγαν για το κλείσιμο της ΕΡΤ γιατί δεν την παρακολουθούν;

Για τα τελευταία σε τηλεθέαση δελτία ειδήσεων τι να πεις... Νομίζεις ότι ζεις στην Ελβετία.
Άσε που είναι πολλές οι φορές που δεν θα ασχοληθούν με γεγονότα τα οποία αφορούν τον αφέντη τους, κάτι που φυσικά συμβαίνει και στο site του καναλιού.
Για παράδειγμα το πρόσφατο αρνητικό σχόλιο του Μίκη Θεοδωράκη για τον Τσίπρα σχετικά με το Μακεδονικό.

Και για το τέλος από τις κλασικές στιγμές της εκείνης της περιόδου...



Κρίμα τα 6€ τον μήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube