MICKEY MOUSE: ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΓΙΝΕ 90 ΕΤΩΝ


Ο Μίκυ Μάους (Mickey Mouse), o διασημότερος ήρωας κινουμένων σχεδίων της Walt Disney Pictures έγινε ενήντα ετών. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ στις 18 Νοεμβρίου του 1928.
Ο θρυλικός ποντικός οφείλει κατά κάποιο τρόπο την ύπαρξή του σ' ένα κουνέλι. 




Τα αδέρφια Disney εργάζονταν το 1927 στην Universal Pictures, όταν ο Walt δημιούργησε ένα καρτούν, το οποίο ονόμασε Oswald the Lucky Rabbit. Ο κούνελος έκανε επιτυχία στις ΗΠΑ και η Universal κυκλοφόρησε μια σειρά από κινούμενα σχέδια. Όταν ο Disney πήγε την επόμενη χρονιά για να διαπραγματευτεί ένα καινούργιο συμβόλαιο με την εταιρία, πίστευε ότι η Universal θα του έκανε όλα τα χατίρια λόγω ακριβώς της μεγάλης επιτυχίας του Oswald. Αντί για αυτό όμως, οι εργοδότες του απέλυσαν όλους τους βοηθούς του Walt και πρόσφεραν στον ίδιο μια νέα συμφωνία με μειωμένες αποδοχές.

Ο Disney αρνήθηκε και μαζί με τον Ub Iwerks, τον μοναδικό σχεδιαστή που του έμεινε πιστός, επέστρεψε στη δουλειά ψάχνοντας καινούργιες ιδέες. Με τη βοήθεια του Αμπ, άρχισαν σιγά σιγά να αλλάζουν τη φυσιογνωμία του Oswald, μετατρέποντας τελικά το κουνέλι σε ένα ποντίκι με το όνομα Μόρτιμερ. Λέγεται πως ο Ντίσνεϊ συνέλαβε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα ποντίκι ως πρωταγωνιστή ταξιδεύοντας κάποτε με τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Χόλιγουντ μαζί με τη γυναίκα του Λίλιαν. Ο Άιβερκς δημιούργησε επίσης το πρώτο στριπ του Μίκυ (εκδοχή σε κόμικ της ταινίας κινουμένων σχεδίων Plane Crazy) που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1930, καθώς και την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, για την οποία παρήγε 700 σχέδια την ημέρα.





Ο Μίκυ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 120 ταινίες, οι 5 από τις οποίες ήταν μεγάλου μήκους. Το 1928 πρωταγωνίστησε σε 4 ταινίες, την επόμενη χρονιά σε άλλες 10 και την επόμενη δεκαετία σε 91. Κέρδισε τρεις υποψηφιότητες και ένα ειδικό Όσκαρ, το οποίο απονεμήθηκε στον δημιουργό του, τον Ουώλτ Ντίσνευ (Walt Disney).




Ο Μίκυ Μάους έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου 1928 με την ταινία Steamboat Willie (ατμόπλοιο Γουίλι). Σ' αυτήν την ταινία ο Μίκυ είναι καπετάνιος ενός πλοίου. Σημειώστε την ημερομηνία αυτή, πάντως, γιατί αυτή ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήχο στην ιστορία του κινηματογράφου.



Στο φανταστικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων, ο Μίκυ διαμένει στην ομώνυμη πόλη Μίκυ Σίτυ. Ανήκει στο Mickey Mouse Universe και είναι παντρεμένος με τη Μίνι, ενώ καλύτερος φίλος του είναι ο Γκούφυ, ένας γκαφατζής και αδέξιος σκύλος. Το κατοικίδιό του είναι ο αγαπημένος του Πλούτο. Δουλεύει σαν ντεντέκτιβ λύνοντας διάφορες μυστηριώδεις αστυνομικές υποθέσεις. Τις υποθέσεις αυτές τις αναθέτει ο Ο' Χάρα, αρχηγός της αστυνομίας. Εχθροί του είναι κυρίως ο Μαύρος Πητ και το Μαύρο Φάντασμα. Ο Μίκυ σχεδιάζεται συνήθως με κοντό κόκκινο παντελόνι, μεγάλα κίτρινα παπούτσια και γιγαντιαία άσπρα γάντια στα χέρια. Το 1941 υπήρξε καθοριστικό έτος για τον Μίκυ ο οποίος, αφού πέρασε τη δεκαετία του 1930 με κοντό παντελόνι, στην ταινία κινουμένων σχεδίων Little Whirlwind άλλαξε ύφος.






Μεταξύ 1942 και 1944, στις ταινίες και στα κόμικ, το παντελόνι μάκρυνε και ο Μίκυ άρχισε να φορά επίσης σακάκι, γραβάτα, καπέλο και άλλα αξεσουάρ,που τον έκαναν να φαίνεται πιο μοντέρνος και ώριμος. Ωστόσο, στον 21ο αιώνα, ανάμεσα στους πολυάριθμους σχεδιαστές των ιστοριών του ανά τον κόσμο, ορισμένοι εξακολουθούν να προτιμούν την αλλοτινή του εμφάνιση. Είναι η περίπτωση της δανέζικης σχολής, της οποίας ωστόσο ηγούνται Ισπανοί και Νοτιοαμερικανοί δημιουργοί όπως ο Φρανσίσκο Ροντρίγκες Πεϊνάντο, ο Χόρχε Νταβίντ Ρέντο, ο Χοακίν Κανισάρες Σάντσες, ο Χαβιέ Βίβες Ματέους και ο Σέζαρ Φεριόλι Πελάες, οι οποίοι έως σήμερασήμερα σχεδιάζουν συχνά τον Μίκυ με κοντό παντελόνι. Υπογραμμίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου, πέρα από τον τρόπο ένδυσης του, έμεινε απαράλλαχτος ο αυθόρμητος και παρορμητικός χαρακτήρας του, και αποτελεί φόρο τιμής στην παράδοση.


 




Ο Μίκυ ήταν ακόμη γνωστός για τα έγχρωμα κινούμενα σχέδια του και την σειρά κινουμένων σχεδίων - μιούζικαλ, "Silly Symphonies". Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μικρού μήκους επεισόδιο ''Μια Μικρή Σοφή Κότα'', έκανε πρεμιέρα ο Ντόναλντ Ντακ, ο οποίος αργότερα πρωταγωνιστούσε σε δικά του κινούμενα σχέδια.


Αργότερα έγινε ακόμη πιο δημοφιλής για τον ρόλο Του Μαθητευόμενου Μάγου στην ''Φαντασία'' του Ουώλτ Ντίσνευ και της Ορχήστρας της Φιλαδέλφιας με τον Λεοπόντ Στοκόφσκι. 

Στη συνέχεια συμμετείχε στο μεγάλου μήκους επεισόδιο ''Το θαύμα των Χριστουγέννων'', βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς το 1983 και αργότερα στον πρίγκιπα και τον φτωχό, το 1990. Το 1999, ο Μίκυ επιστρέφει στην τηλεόραση με την σειρά "Mickey Mouse Works", στην οποία οι χαρακτήρες του Ντίσνευ συμμετέχουν σε μερικά καινούρια επεισόδια.


Αν και είχε λίγα επεισόδια, έγινε αμέσως γνωστή σε όλον τον κόσμο, καθώς υπήρχε και στην τηλεόραση της τότε ΕΤ1, στην Ελλάδα. Αργότερα, μερικά επεισόδια της σειράς χρησιμοποιήθηκαν το 2001-2003 για την σειρά " Η παρέα του Μίκυ", μια σειρά με όλους τους επώνυμους χαρακτήρες της Disney και την παρέα του Μίκυ. Το 2000, συμμετείχε στην ταινία Μίκυ: Μια φορά κι έναν Καιρό. Μερικά χρόνια μετά, δημιουργήθηκε η σειρά "Η Λέσχη του Μίκυ", μια προσχολική σειρά, που σήμερα ανήκει στο Disney Junior. Τέλος, μέχρι το 2013, έχουν παιχτεί στο Disney Channel μερικά ολοκαίνουργια 3λεπτα επεισόδια με τον Μίκυ και την παρέα του, καθώς οι χαρακτήρες έχουν μοντέρνα εμφάνιση, η οποία μοιάζει με αυτή του 1928.




Κάποια πράγματα που ίσως να μην γνωρίζεις για το διασημότερο ποντίκι του κόσμου:



• Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του Μίκυ ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες. Ο Ub Iwerks κατέρριψε ένα απίστευτο ρεκόρ: παρέδωσε 700 σχέδια για το φιλμ μέσα σε μια μέρα, κατά μέσο όρο δηλαδή ολοκλήρωνε ένα σκίτσο κάθε λεπτό!
• Ο Φλόιντ Γκότφρεντσον, ο υπεύθυνος για τη σημερινή εμφάνιση του Μίκυ, έμαθε σχέδιο για κόμικς δια αλληλογραφίας!
• Ο Walt Disney έδωσε φωνή στον Μίκυ μέχρι το 1946. Τη σκυτάλη πήρε ο Jim McDonald για τις επόμενες τρεις δεκαετίες και όταν αποσύρθηκε, ανέλαβε ο Wayne Allwine, που συνεχίζει μέχρι σήμερα.
• Ο Μίκυ Μάους μαζί με τον Σνούπι του Tσαρλς Σουλτζ, θεωρούνται οι δυο φιγούρες με την μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση.
• Το βιογραφικό του Mίκυ Mάους περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 120 ταινίες και χιλιάδες εικονογραφημένες ιστορίες. H πλειονότητα των ταινιών του (87) έγιναν τη δεκαετία του ’30. Ανάμεσα στο «Simple Things» (1953) και το «Mickey’s Christmas Carol» (1983), μεσολάβησαν 30 ολόκληρα χρόνια.
• Οι πρώτες δυο ταινίες του Μίκυ Μάους κόστισαν στο στούντιο του Walt Disney 2.500 δολάρια η καθεμία.
paidiko-roloi-miku-maous
• Το πρώτο ρολόι χειρός με τον Μίκυ στο καντράν κατασκευάστηκε το 1933 από την εταιρία Ingersoll Waterbury. Στο πίσω μέρος αναγραφόταν «Mickey Mouse Ingersoll» και κόστιζε 3.75 δολάρια, αλλά αμέσως η τεράστια ζήτηση έριξε την τιμή στα 2.75.
• Η εγκυκλοπαίδεια «Britannica» εισήγαγε το 1934 στο λεξικό της το λήμμα Mickey Mouse.
• Το τελευταίο ασπρόμαυρο φιλμ του Μίκυ Μάους, το «Mickey’s Kangaroo», προβλήθηκε στις 13 Απριλίου του 1935. Λίγο νωρίτερα είχε κάνει πρεμιέρα η πρώτη έγχρωμη ταινία του Μίκυ με τίτλο «The Band Concert» (13 Απριλίου 1935).
• Το 1935, η Κοινωνία των Εθνών (προπομπός του ΟΗΕ), απένειμε στον Walt Disney ένα τιμητικό μετάλλιο, ως αναγνώριση του γεγονότος ότι η δημιουργία του Μίκυ Μάους συμβόλιζε την παγκόσμια καλή θέληση.
• Ένας Μίκυ Μάους ύψους περίπου 20 μέτρων ηγήθηκε της παρέλασης «Macy’s Thanksgiving Day Parade» την Ημέρα των Ευχαριστιών του 1935 στη Νέα Υόρκη.
• Η πασίγνωστη ταινία του Disney, «Φαντασία» (1940), έφερε δυο αλλαγές στον Μίκυ Μάους. Προστέθηκαν ίριδες στα μάτια του, ενώ για πρώτη φορά σχεδιάστηκε με τρισδιάστατη προοπτική.
• Το 1944 οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τον αμερικανό στρατηγό Ντουάιτ Άιζενχαουερ ετοιμάστηκαν για την τελική εισβολή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η κωδική ονομασία που δόθηκε στην επιχείρηση ήταν «Mickey Mouse».
• Τα 50 χρόνια του Μίκυ Μάους γιορτάστηκαν στις 19 Νοεμβρίου του 1978 με ένα 90λεπτο τηλεοπτικό σόου, στο οποίο πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι: Gerald Ford, Billy Graham, Willie Nelson, Gene Kelly, Edgar Bergen, Jodie Foster, Goldie Hawn, Eva Gabor, Anne Bancroft και Burt Reynolds.
• Οι αγαπημένες εκφράσεις του Μίκυ είναι: «Gosh!», «Oh boy!» «That sure is swell!», «Aw, gee…» και «See ya soon!».
• Ο Mickey Mouse είναι ο υπεύθυνος για την επίσημη υποδοχή των επισκεπτών στην Disneyland και την Walt Disney World.
• Ο Μίκυ Μάους έχει ποζάρει για φωτογράφιση με όλους τους Προέδρους των ΗΠΑ από τον Χάρι Τρούμαν και μετά. Εξαίρεση αποτελεί ο Λίντον Τζόνσον, ο μοναδικός Πρόεδρος που δεν επισκέφτηκε ποτέ του κάποιο από τα θεματικά πάρκα της Disney.
• Η αναγνωρισιμότητα του Μίκυ Μάους στις ηλικίες από 3 έως 11 ετών σε ολόκληρο τον κόσμο αγγίζει το 98%!
• Οι πωλήσεις των σχετικών με τον Μίκυ Μάους επίσημων προϊόντων της Disney, έφτασαν στο peak τους το 1997. Από τότε το ποσοστό πέφτει συνεχώς, παρόλα αυτά όμως ακόμα και σήμερα αντιπροσωπεύει το 40% επί των συνολικών πωλήσεων.
• Το 1988 ο Μίκυ Μάους της Disney συναντήθηκε στον κινηματογράφο με τον Bugs Bunny της Warner Bros. Τα δυο καρτούν ήταν guest stars στην ταινία «Who Framed Roger Rabbit». Οι δυο εταιρείες απαίτησαν από την παραγωγή τον ίδιο ακριβώς χρόνο συμμετοχής – μέχρι δευτερολέπτου – για τα δυο καρτούν, όπως και έγινε.
• Το 1971, μια ομάδα από περιθωριακούς καρτουνίστες με την ονομασία «The Air Pirates», δημιούργησαν ένα κόμικ με τίτλο «Air Pirates Funnies». Στο πρώτο τεύχος σχεδίασαν τον Μίκυ και την Μίνι να επιδίδονται σε σεξουαλικές περιπτύξεις και κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών!!! Αντί, όπως θα περίμενε κανείς, να αλλάξουν τα ονόματα των πρωταγωνιστών, αυτοί όχι μόνο τα διατήρησαν, αλλά τα έγραψαν και στο εξώφυλλο. Όπως ήταν φυσικό, η Disney τους μήνυσε και μετά από συνεχείς αναβολές, το δικαστήριο τους καταδίκασε τελικά σε πληρωμή αποζημίωσης ύψους 1.9 εκατομμυρίων δολαρίων.
• Στην ταινία «The Opry House», που έκανε πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου του 1929, ο Μίκυ Μάους φόρεσε για πρώτη φορά γάντια και από τότε δεν τα ξαναέβγαλε.
• Εκτός από τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και φυσικά τις υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες, ο Μίκυ Μάους διατηρεί το αυθεντικό του όνομα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αλλαγής: Στην Ιαπωνία ο Μίκυ λέγεται «Μίκου Σάκου», στην Ινδονησία «Μίκυ Τίκους», στην Ισπανία «Ελ Ρατόν Μίκυ», στην Ισλανδία «Μίκυ Μους», στην Κίνα «Μι Λάο Σου», στην Πολωνία «Μίσζκα Μίκυ», στη Σουηδία «Μούσε Πιγκ», στη Φινλανδία «Μίκυ Χίιρι» και στην Ιταλία «Τοπολίνο».



  • Ο Μίκυ έγινε ο πρώτος ήρωας κινουμένων σχεδίων που απέκτησε το δικό του αστέρι στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Φήμης (Walk of Fame) στο Χόλυγουντ. Η τελετή έγινε στις 18 Νοεμβρίου 1978, ανήμερα των πεντηκοστών του γενεθλίων. Το αστέρι του Μίκυ βρίσκεται στη διεύθυνση: 6925 Hollywood Blvd. 



















πληροφορίες: thessalonikiartsandculture.gr & wikipedia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube