ΈΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ;



Κάθε χρόνο και χειρότερα τα πράγματα στην ελληνική τηλεόραση, στην ιδιωτική, γιατί η δημόσια μια χαρά τα πάει από άποψη περιεχομένου. 

Πάνω-κάτω οι (μόνο στο όνομα πια) ψυχαγωγικές εκπομπές έχουν την ίδια σκαλέτα, είτε πρόκειται για πρωινές, είτε για μεσημεριανές είτε για καθημερινές είτε για εβδομαδιαίες.
Δράματα, βιασμοί, εγκλήματα και ότι άλλο αντίστοιχο υπάρχει στην επικαιρότητα, λίγο αργότερα σχολιασμός που αφορά ριαλιτι, μαγειρική, κουτσομπολιά, Γιουροβιζιον, τρας προσωπικότητες, ζώδια, κρέμες, μακαρόνια και οτιδήποτε άλλο πρέπει να διαφημίσουν. Άντε και καμιά συνέντευξη.

Όλα στον κάδο του τηλεοπτικού μίξερ. Διάθεση που αλλάζει σε χρόνο dt, σουρεαλιστικές καταστάσεις.

Οι εκπομπές έχουν χάσει την ταυτότητα τους, δεν υπάρχουν καλές ιδέες, ενότητες και προτάσεις (π.χ. για ταινίες, διακόσμηση, diy θέματα κλπ) παρά μόνο σχολιασμός και αναπαραγωγή. 
Και φυσικά ανόητοι πανελίστες που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ιδέα για τα θέματα, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν σωστά μια πρόταση,που γελάνε και χαζεύουν το είδωλο τους στο μόνιτορ. 
Για να είμαι όμως δίκαιος και οι παρουσιαστές δεν πάνε πίσω, ακόμα και εκείνοι είναι λες και μαθαίνουν τα θέματα τη στιγμή που προβάλλεται η εκπομπή τους, θεωρώντας το και φυσιολογικό. Να ρωτούν στο ''αέρα'' της εκπομπής ποιο είναι το επόμενο θέμα ή να βλέπουν μαζί με τους τηλεθεατές τις συνεντεύξεις και να λένε ότι διαφωνούν;  Είναι επαγγελματίες αυτοί; 
Δε βαριέσαι τα μαλλιά, τα ρούχα, τα φώτα και τα φίλτρα να ειναι όπως τα θέλουν και όλα τ' άλλα ''τα έχουν αυτά οι ζωντανές εκπομπές''. 


Όσο για τα late night shows είναι θλιβερά, καμιά σχέση με τα Αμερικανικα αντίστοιχα σοους που προσπαθούν να αντιγράψουν.
Ερωτήσεις τύπου ''έχεις κάνει σεξ σε εξωτερικό χώρο;", ''με ποιον επώνυμο θα περνούσες ένα βράδυ;'', ''γιατί δεν έχεις γίνει γονιός;'' και αναφορές σε θέματα υγείας για να δώσουν και έναν δραματικό τον ώστε να γίνει αναπαραγωγή από άλλες τις άλλες εκπομπές.

Κυριαρχεί η μιζέρια, η ανοησία, το τρας, η δήθεν καλοσύνη, συμπόνια και προοδευτικότητα. 
Γιατί πώς μπορείς να πρεσβεύεις - και καλά - όλα τα παραπάνω αλλά οι καλεσμένοι και ο τρόπος που τους αντιμετωπίζεις να δείχνουν το αντίθετο;
Για παράδειγμα να έχεις καλέσει στην εκπομπή σου κάποιον που κάνει ρατσιστικά σχόλια αλλά επειδή τον συμπαθεί μεγάλο μέρος του κοινού και να κάνεις και πλάκα μαζί του.

Η τηλεόραση ή θα πρέπει να κάνει ένα restart ή αλλιώς θα συνεχίσει στον κατήφορο τον οποίο έχει πάρει και σ αυτό την ευθύνη την έχουν τα κανάλια και οι υπεύθυνοι προγράμματος.

Τηλεοπτικά πρόσωπα που βαριούνται με τα θέματα που παρουσιάζουν αλλά είναι η εύκολη λύση η αναπαραγωγή και ο σχολιασμός, μια φιλοσοφία ''άντε να κάνουμε τη δουλίτσα μας, να πούμε κάνα δυο βλακείες, να το παίξουμε και λίγο σοβαροί και να πάμε σπίτια μας''.


Όσο για τις σειρές, γεμάτη η τηλεόραση από σαπουνόπερες κωμικές και δραματικές) που διαδραματίζονται συνήθως σε χωριά γεμάτα σκάνδαλα, ίντριγκες, παράνομες σχέσεις και δολοφονίες. Κακοί διάλογοι, φτηνές και πρόχειρες παραγωγές που διαφημίζονται ως ''μεγάλες παραγωγές''.
Να τις βλέπουν οι υπεύθυνοι του Netflix, του HBO, του Hulu και να γελάνε.  

Δεν μας αξίζει μια τηλεόραση μόνο με ''κίτρινες'' εκπομπές, τρας ριαλιτι και κακές σειρές.

Μας αξίζει όμως η Ερτ και θεωρώ ότι στα δημόσια κανάλια και οι ελληνικές παραγωγές και οι ξένες είναι του επιπέδου που θα έπρεπε να είναι στα ιδιωτικά κανάλια, από εκπομπές και ντοκιμαντέρ μέχρι εξαιρετικές σειρές και ταινίες.  

Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να πιάσουν τόπο τα χρήματα που πληρώνουμε και πάρα πολλοί τηλεθεατές δεν θυμούνται καν ότι υπάρχει και αυτή η εναλλακτική ώστε να κάνουν ζάπινγκ.

Oλα τα προγράμματα πρέπει να υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση, όμως να υπάρχει και μέτρο αλλά και σεβασμός προς τους τηλεθεατές. 

Να δεις και τα ριαλιτι, τα κουτσομπολιά και τις σαπουνόπερες όταν βαριέσαι, όμως όχι μόνο αυτά, να υπάρχουν πολλές και διαφορετικού είδους επιλογές.
Υπάρχουν θαυμάσιες ξένες και ελληνικές σειρές (κυρίως στην Ερτ1) αλλά και ταινίες που θα σε κάνουν να σκεφτείς και να προβληματιστείς.

Υπάρχουν δυο-τρία ενδιαφέροντα τηλεπαιχνίδια, να τα λέμε και αυτά.

Αυτά από μένα..

Chris  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube