ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΜΕ EΝΑΝ ΒΡΙΚOΛΑΚΑ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Πέρασαν τριάντα χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας ''Συνέντευξη με έναν Βρικόλακα'' (Interview with the Vampire), ίσως η δεύτερη καλύτερη του είδους μετά τον ''Δράκουλα'' του Κόπολα.




Σύμφωνα με την ιστορία ενός βρικόλακας, ο Λουί, παίρνει την απόφαση να διηγηθεί σ’ έναν δημοσιογράφο την ιστορία της ζωής του στο δωμάτιο ξενοδοχείου, στο σημερινό Σαν Φρανσίσκο. Σε ηλικία 24 ετών συναντά τον βρικόλακα Λεστάτ, όπου ένα βήμα πριν τον θάνατο του προσφέρει την καταραμένη αθανασία, με σκοπό να ξεκινήσουν το ταξίδι της ατελείωτης νύχτας και της αιώνιας ζωής μαζί. Από τη Λουϊζιάνα του 1791 θα ταξιδέψουν στη Νέα Ορλεάνη, όπου ο Λουί δυσανασχετεί και θέλει ν’ απαρνηθεί τη νέα του φύση. Αυτό που θα καταφέρει να του δώσει ξανά τη δίψα για ζωή, είναι η παρουσία ενός νεαρού κοριτσιού, της Κλόντια. Έπειτα από 65 βασανιστικά χρόνια θα καταφέρει να ελευθερωθεί από τον Λεστάτ και μαζί με την Κλόντια θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Το ταξίδι τους θα τους φέρει στο Παρίσι, όπου θ’ ανακαλύψουν το σκοτεινό μυστικό που τους στοιχειώνει.




Σκηνοθέτης του διασκευασμένου σεναρίου που βασιστηκε στο ρομαντικό best-seller τρόμου μυθιστόρημα της Αν Ράις, ο Νιλ Τζόρνταν ο οποίος συνδυάζει το γοτθικό θρίλερ με τον ερωτισμό και το μαύρο χιούμορ σε ένα εκθαμβωτικό και ατμοσφαιρικό φιλμ με πρωταγωνιστές δυο από τους σουπερ σταρς της εποχής, τον Μπραντ Πιτ και τον Τομ Κρουζ.

Εκείνη ήταν η πρώτη εμφάνιση της Κίρστεν Ντανστ στην οθόνη, σε ρόλο ανήλικου βαμπίρ. 

Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία το 1994, με προϋπολογισμό 60εκ. δολαρίων, έφερε στα ταμεία πάνω από 220 εκ. δολάρια.




Το φιλμ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής και σκηνικών, Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα δεύτερου γυναικείου ρόλου (Kirsten Dunst) και μουσικής. Βραβείο Bafta φωτογραφίας και σκηνικών. Υποψήφιο για κοστούμια και μακιγιάζ/κομμώσεις. 

Η Paramount Pictures είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου ήδη από το 1976, αμέσως μόλις αυτό εκδόθηκε, η παραγωγή όμως επί χρόνια δεν έβρισκε τον δρόμο της, με αποτέλεσμα τα δικαιώματα να αγοραστούν εντέλει από τη Warner Bros. Η Anne Rice είχε κατά νου τον Alain Delon για τον ρόλο του Λουί. Ο Julian Sands ήταν η πρώτη επιλογή της συγγραφέως για τον Λεστάτ, αλλά δεν είχε διάσημο όνομα και το στούντιο τον απέρριψε. Έπειτα τους πρότεινε κι άλλα ονόματα, όπως τους John Malkovich, Peter Weller, Jeremy Irons και Alexander Godunov. Όταν η παραγωγή κατέληξε στα δύο τελικά, η Rice πρότεινε ο Brad Pitt και ο Tom Cruise να ανταλλάξουν ρόλους. Όταν όμως είδε ολοκληρωμένη την ταινία, δήλωσε ενθουσιασμένη με την ερμηνεία του Cruise.




 Λόγω του ότι είχε αντιληφθεί την ομοφοβία που υπήρχε στο Χόλιγουντ, σε κάποιο σημείο η Rice είχε αλλάξει στο σενάριο τον ρόλο του Λουί σε θηλυκό, με τη Cher υποψήφια να τον αναλάβει. Αρχικός Μολόι ήταν ο River Phoenix, μέχρι όμως που βρήκε τραγικό θάνατο τέσσερις βδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Στα κρέντιτ της ταινίας υπάρχει αφιέρωση στη μνήμη του. Μετά από μια δοκιμαστική προβολή, ο Jordan αναγκάστηκε σε νέο μοντάζ, και 20 λεπτά από τα αρχικά είτε κόπηκαν είτε ανακατασκευάστηκαν. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία ήρθε ένα σίκουελ, το Η Βασίλισσα των Καταραμένων: Η Μητέρα του Σκότους (2002), που βασίζονταν στο τρίτο βιβλίο της μακράς σειράς The Vampire Chronicles.
 
Οι Guns N’ Roses διασκεύασαν για το φιλμ το κλασικό Sympathy for the Devil των Rolling Stones. Αυτή έμελλε να είναι η τελευταία τους κυκλοφορία πριν αποχωρίσουν από το γκρουπ ο Slash και ο Duff McKagan. 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νιλ Τζόρνταν 
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τομ Κρουζ, Μπραντ Πιτ, Κίρστεν Ντανστ, Αντόνιο Μπαντέρας, Κρίστιαν Σλέιτερ, Στίβεν Ρία 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 122΄ ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ: 1994
ΣΕΝΑΡΙΟ: Anne Rice 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: David Geffen, Stephen Woolley 
ΜΟΥΣΙΚΗ: Elliot Goldenthal 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Philippe Rousselot 
ΜΟΝΤΑΖ: Mick Audsley, Joke van Wijk 
ΣΚΗΝΙΚΑ: Dante Ferretti 
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Sandy Powell


Toν Ιούνιο του 2021, η AMC ανακοίνωσε την τηλεοπτική μεταφορά του Interview with the Vampire, ως μίνι σειρά οκτω επεισοδίων. Δημιουργός της σειράς είναι ο Rolin Jones, και μια από τους παραγωγούς είναι και η συγγραφέας του μυθιστορήματος, η Anne Rice.
Η σειρά προβλήθηκε το 2022 και ο νέος κύκλος θα προβληθεί τον Μάιο του 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Facebook Twitter YouTube